Rekordalacsony a Dunai vízállás

A Dunán és a Tiszán is többször mértek a hónap folyamán az eddigi legkisebb vízállás alatti értéket.

A hazai folyók vízszintje az augusztus óta tartó csapadékszegény időszak következtében jelentősen lecsökkent, november hónap folyamán a Dunán, a Tiszán és mellékfolyóikon is több helyen mértek rekord alacsony vízállást, írja az idokep.hu. Nem is csoda, hiszen az utolsó, nagyobb területre is kiterjedő számottevő (10-20 mm körüli) csapadék október 20-a tájékán hullott hazánkban, ugyanakkor novemberben csak jelentéktelen, alig néhány tized mm eső esett, az is csak néhol, elsősorban a Siófok-Szekszárd vonal mentén november 7-én. A Duna magyarországi szakaszán több helyen gondot okoz az apadás. Budapesten 2003 óta először ismét kilátszik az Ínség-szikla a Gellért-hegy lábánál. Dunaföldváron a hónap folyamán már többször is az eddigi legkisebb vízszint (150 cm, 2003. szeptember 11.) alá süllyedt a vízállás. Ugyan még nem hivatalosan, idén új minimum rekord született a településen. Vasárnap 100 cm volt a vízállás Mohácsnál, ha a következő napokban ez az érték 90-85 cm alá süllyed, le kell állítani a kompforgalmat. Több kilométeres sorban várakoznak a teherhajók a magyar határ közelében, a szerbiai Apatinnál. A Duna alacsony vízszintje miatt nem tudnak továbbmenni, ugyanis könnyen zátonyra futnának. Meg kell várniuk, hogy legalább fél métert emelkedjen a folyó vízszintje. A Dunán elsőfokú alacsony vízvédelmi készültség van.

 
A Tiszán és mellékfolyóin is meglehetősen alacsony a vízállás, az több helyen is az eddigi minimum rekord közelébe süllyedt. A szárazság leginkább a felső szakaszokat érinti. A Tisza magyarországi szakaszán Tiszabecsnél, Tivadarnál és Záhonynál közelítették meg az eddig mért legalacsonyabb értékeket a mérések. Rekord közeli, helyenként az alatti a vízszint a Szamoson, a Krasznán, a Körösökön, illetve a Maroson is.  A legfrissebb előrejelzések szerint a hazai folyók vízgyűjtő területein nagyobb mennyiségű csapadék legkorábban a jövő hét elején hullhat.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.