Rekordmeleg tombol Ausztráliában

Az ausztrál meteorológiai szolgálat új színeket adott hozzá a hőtérképhez, máshogy nem tudták jelezni, hogy az országnak abban a részében még a környező területeknél is melegebb van. Az ország déli részén a mért hőmérséklet elérte az 50 fokot, ez a legmagasabb eddig mért hőmérséklet az ország történetében.

Az eddigi legmagasabb hőmérsékletet 1860. január 2-án mérték, akkor az Oodnadatta repülőtéren 50,7 fok volt. Most azonban ezt is meghaladta a hőség. Egyes jelentések szerint akkora a forróság, hogy még éjszaka sem mutat 35 foknál kevesebbet a hőmérő, a Sydney melletti bozót még éjszaka is lángra kaphat. A legmagasabb hőmérséklet már napok óra 40-48 fok között mozog, ezeket a hőtérképen a sötétnarancstól a feketéig jelzik. A következő napokra azonban még ennél is melegebbet jósolnak, új színt kellett bevezetni, ez pedig a lila. A skálát amúgy 54 fokig szélesítették, a következő szín a rózsaszín lesz, írja az index.hu.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozás a koraszülésekkel is összefüggésbe hozható

Új kutatások szerint a terhesség alatt átélt hőség és a légszennyezettség koraszüléshez vezethet és életre szóló egészségkárosodást okozhat a születendő kisbabáknál.