Rekordmennyiségű hidrogént állít elő egy baktérium

A hidrogén a jövő energiahordozója, előállítása azonban csak akkor környezetbarát, ha nem kell hozzá fosszilis tüzelőanyag: egy amerikai kutatócsoport most olyan baktériumról számolt be, amely tízszer annyi hidrogént termel, mint más ismert mikroorganizmusok.

A Cyanothece 51142 elnevezésű baktérium a cianobaktériumok csoportjába tartozik, amelyek már legalább 2,5 milliárd éve lakják a Föld tengereit. Louis Sherman, a Nature Communications című folyóiratban megjelent cikk társszerzője 1993-ban fedezte fel a fajt a Mexikói-öbölben – írja a Der Spiegel című német lap internetes kiadása .
A cianobaktériumok a növényekhez hasonlóan képesek szén-dioxidból szénhidrátot előállítani fotoszintézissel.  A Cyanothece ezen kívül a levegő nitrogénjét is hasznosítja ammónia formájában, a folyamat melléktermékeként pedig hidrogén keletkezik. A baktérium napközben a szén-dioxid és a napfény segítségével feltölti energiaraktárait, majd éjjel ezt az energiát használja a nitrogén átalakítására. Még folyamatos megvilágítás esetén is megtartja ritmusát, sőt ilyenkor még több hidrogént termel – derítette ki Anindita Bandyopadhyay, a St. Louis-i Washington Egyetem kutatója és csapata.

Egy liternyi baktériumkultúra 48 óra leforgása alatt 900 milliliter hidrogén előállítására képes. Amikor a kutatók megnövelték a levegő széndioxid-koncentrációját, és glicerolt, egy élelmiszeradalékként használt alkoholt adtak a kultúrához, fokozódott a hidrogéntermelés. Ez azért is előnyös, mert mindkét anyag ipari folyamatok nagy mennyiségben keletkező mellékterméke. A kutatók a baktérium géntechnológiai változtatásával tervezik erősíteni a kihozatalt. Más mikrobatörzsek hidrogéntermelését akár húszszorosára is lehetett növelni korábbi kísérletek során.
Egyelőre még nem lehet megjósolni, lehet-e majd nagyléptékű hidrogéntermelésre használni a Cyanothece-t. A siker többek közt olyan megfizethető bioreaktorok fejlesztésén is múlik, amelyekben a baktériumokat tartani lehet.

Ajánlott tartalom

Közép-európai és balti államokból álló hidrogéntanács alakult

Kilenc közép-európai és balti állam hidrogénszervezetei megalapították a 3 Tenger Hidrogén Tanácsot, amelynek egyik fő feladata az lesz, hogy képviselje az ágazatot az Európai Bizottság és az Európai Parlament előtt - tájékoztatta a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség szerdán az MTI-t.