Rekordméretű az antarktiszi jég

Az Antarktiszt körülvevő tengeri jég mennyisége augusztusban rekordot döntött, és minden bizonnyal így lesz ez szeptemberben is. Múlt hónapban a tengeri jég mértéke 4,5 százalékkal haladta meg az 1981 és 2010 között mért éves átlagot. A tengeri jég kiterjedését 1979 óta figyelik, de azóta még sosem volt rá példa, hogy a jégtakaró mérete 18,7 millió négyzetkilométer legyen augusztusban.

Az antarktiszi tél szeptemberben ér véget. A friss mérések szerint a jéggel borított tengerfelület szeptember 14-re már 19,51 millió négyzetkilométeresre nőtt. Az eddigi rekord 19,44 millió négyzetkilométer volt. A tengeri jég mérete nem cáfolja a globális felmelegedés elméletét. Mivel az antarktiszi jég egy jégbe fagyott kontinens körül kering, az ezt szabályozó tényezők igen összetettek: a jégtakaró méretét a széljárás, a melegebb légáramlatok és az ózonlyuk is befolyásolhatja. Egy 2011-es tanulmány szerint a tengeri jég mennyiségét elsősorban a szél szabályozza: a sarki szelek megfagyasztják a tengervizet, és tovább sodorják az így kialakuló jégtáblákat. Az Antarctic Sun szerint az augusztusi jégrekord is ennek a számlájára írható.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.