Egyre többen bicikliznek Bécsben © Mobilitätsagentur Wien / Fürthner

Rekordösszeggel, 28 millió euróval támogatja az osztrák állam a bécsi kerékpáros fejlesztéseket

Több mint ötven projekt, 20 kilométernyi új kerékpárút – ambíciózus célokat tűzött ki magának az osztrák főváros idénre.

Az osztrák állam pedig eddig soha nem látott mértékben, 28 millió euróval támogatja a megvalósításukat. Lesz bringaút a belvárostól Alsó-Ausztriáig az ingázóknak, kétirányú kerékpárút Donaustadtban és sok-sok zöld a bicikliutak mentén. „Tavaly Ausztriában kétszer annyi kerékpárt adtak el, mint gépkocsit. Ehhez azonban megfelelő kerékpáros infrastruktúra is szükséges, amelynek kiépítésében Bécs élen jár” – mondta Leonore Gewessler osztrák klímavédelmi miniszter annak kapcsán, hogy az osztrák állam idén rekordösszeggel, 28 millió euróval támogatja Bécs biciklis fejlesztési projektjeit. A tavalyi 7 millió eurós támogatáshoz és 25 százalékos költségátvállaláshoz képest ez óriási ugrást jelent.

Az Osztrák Klímavédelmi Minisztérium „Aktív mobilitás és mobilitásmenedzsment” címen futó, a klímabarát mobilitást ösztönző támogatási programjára 2024 februárjáig pályázhatnak az osztrák önkormányzatok, vállalatok, valamint turisztikai szolgáltatók és oktatási intézmények. A 67 millió eurós keretösszegből többek között regionális kerékpárút-hálózatok kiépítését, fedett biciklitárolók létesítését és a gyalogos infrastruktúra fejlesztését támogatják. Az osztrák főváros erre a pályázatra nevezte be több mint 50 kerékpáros fejlesztési projektjét, amelyek összesen 57 millió eurós beruházást és 20 kilométernyi új kerékpárutat jelentenek. A pályázatnak köszönhetően az osztrák állam a beruházási költségek mintegy 50 százalékát vállalja át. Az elkövetkező két évben megvalósuló fejlesztések csaknem kétharmada új infrastruktúrát jelent. A Déli Kerékpáros Sztráda, amely a bécsi belvárostól a városhatárig vezet, az Alsó-Ausztriából a fővárosba ingázó biciklisek számára jelent majd minőségi ugrást. Szintén a támogatott projektek között van például az Argentinierstraße kerékpáros úttá alakítása vagy a kétirányú kerékpárút a Donaustadtstraßén.

Az infrastruktúrafejlesztés mellett a kapcsolódó beruházásokkal és programokkal – közvilágítás, biciklitárolók létesítése, teherkerékpárok beszerzésének ösztönzése, kerékpáros tanfolyam felnőtteknek és gyerekeknek – is lehetett pályázni. A fejlesztésekre azért is van nagy szükség, mert Bécsben – a pandémia rekordévei után – 2022-ben sem csökkent a biciklisek száma: öt állandó forgalomszámláló ponton is több mint egymillió kerékpárost számoltak. Ráadásul soha annyi biciklist nem számoltak még itt, mint 2023 első félévében – összesen 5,62 milliószor haladtak el az automaták előtt.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.