Rekordszámú floridai manátusz hullott el tavaly

Rekordszámú floridai manátusz pusztult el 2010-ben, nagyrészt a szokatlanul hideg időjárás miatt.
A tengeritehenek rendjébe tartozó, 2,5-4,5 méter hosszú, 200-600 kilót nyomó tengeri emlősök a sekély, meleg vizet kedvelik, télen például gyakran megfigyelték, hogy közel úsznak az erőművekhez a langyosabb víz miatt, máskor természetes melegvizű forrásokat keresnek fel.

A floridai hal- és vadvédelmi bizottság közlése szerint 2010-ben 767 manátusz pusztult el a floridai vizekben; ilyen nagymértékű pusztulásra az adatfelvétel 1970-es évekig visszanyúló kezdete óta nem volt példa – mondta Matrine DeWit, a floridai állatorvosi szolgálat munkatársa. A legtöbb évben a manátuszok korai halálának vezető oka a motorcsónakokkal való ütközés, tavaly azonban a szakemberek szokatlanul sok, 279 esetet írtak a zimankós idő számlájára. Az eddigi rekord a 2009-es 429 haláleset volt, ám ezek közül csak 56 volt a hideggel magyarázható.
A manátuszfélék helyi képviselője, a karibi manátusz veszélyeztetett fajnak számít az Egyesült Államokban, a legújabb becslések szerint mára mindössze 5 ezer példány maradt belőle a floridai vizekben. Az amerikai államban a balesetek megelőzése érdekében egyes zónákban rendeletben korlátozták a motorcsónakok megengedett sebességét.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.