Rekordszámú panda született idén Kínában

Rekordot értek el a pandatenyésztésben az idén Kínában; összesen 49 pandabocs született, közülük 42 maradt életben – hangzott el egy nemzetközi pandavédelmi konferencián a délnyugat-kínai Szecsuan tartományban csütörtökön.

A fogságban világra jött és életben is maradt pandák száma a tavalyihoz képest lényegében megduplázódott. 2012-ben 28 kispanda születetett, közülük húszan voltak életképesek. A szakemberek arról számoltak be, hogy a tenyésztési technika fejlődésének köszönhetően az egész világon viszonylag nagy számban szaporodtak az óriáspandák, és már 376-an vannak – egy évvel korábban még 341 panda élt a világ állatkertjeiben, vagyis a növekedés több mint 10 százalékos.

A hozzávetőleg 200 résztvevővel tartott szecsuani szakmai konferencián elhangzott: a jövőben fokozatosan törekedni fognak arra, hogy mind több panda szülessen, és tovább tanulmányozzák annak a lehetőségét, hogy miként szoktathatják őket vissza a természetbe. Kínában szerdán először engedtek szabadon mesterséges megtermékenyítéssel fogant nőstény óriáspandát, amivel új korszak kezdődött a kínai pandavédelemben. Szakértők szerint jó esély van rá, hogy a délnyugat-kínai Szecsuan tartományban lévő Liceping természetvédelmi területre költöztetett Csang Hsziang szaporodni fog a vadonban. Tavaly októberben egy Taotao nevű hím pandát engedtek vissza természetes környezetébe.

Ajánlott tartalom

Megújulhat az I. kerületi Clark Ádám tér

Európai uniós forrásból újulhat majd meg az I. kerületi Clark Ádám tér a következő ciklusban, a rekonstrukció tervei már készen vannak - közölte Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.