Rekordszinten a légszennyezettség Hongkongban

Rekordszintet ért el a légszennyezettség hétfőn az egyébként is gyakran szürke ködbe boruló Hongkongban, jócskán meghaladva azt a mértéket, amelynél a hatóságok már azt tanácsolják a lakosságnak, hogy ne tartózkodjanak huzamosabb ideig a szabadban.

A légszennyezettségi mutató hétfőn több mint kétszerese volt annak, amelynél a környezetvédelmi minisztérium azt javasolja, hogy lehetőség szerint mindenki maradjon otthon vagy kerülje a hosszabb kint létet – közölte a tárca szóvivője.
“Ahogy a Kína északi részét sújtó homokvihar délre húzódik és eljut Hongkongba, a légszennyezettség mértéke valószínűleg eléri a nagyon magas, sőt a súlyos szintet” – tette hozzá.
A légszennyezettségi mutatószám hétfőn 413 volt a városban. A hatályos skála szerint a 100-as szint felett azt tanácsolják a szív- és érrendszeri problémákkal küzdő embereknek, hogy ne hagyják el otthonukat. 200 felett az egész lakosságnak, még az egészségeseknek is azt ajánlják, hogy maradjanak otthon vagy ne tartózkodjanak sokáig a szabadban.

A hongkongi levegő ismétlődő szennyezettsége miatt március 5-én nagyvállalatok egy csoportja, köztük a Starbucks, a Pacific Coffee, a Ben&, a Jerry’s és a Pure Fitness petícióban tiltakozott az áldatlan helyzet ellen. A sajtóban közzétett panaszukban emlékeztettek arra, hogy a szmog “naponta három ember halálát okozza”, és az ázsiai metropolis levegője “kétszer olyan szennyezett, mint New Yorké”.
A hatóságok rendszerint a Hongkong északi határa mellett, Kína déli részén fekvő üzemek szennyezőanyag-kibocsátásával magyarázzák a jelenséget. Egy helyi tanulmány szerint azonban a légkör szennyezettségének java részéért a rendkívül sűrű hongkongi úthálózaton közlekedő járművek kipufogógáza a felelős.

Ajánlott tartalom

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.