Rekordtempóban olvad a jég Grönlandon

Minden eddiginél nagyobb olvadást hozott Grönlandon az április. A Dán Meteorológiai Intézet adatai szerint hétfőn a jégtáblák majdnem 12 százalékánál volt megfigyelhető olvadás. A korábbi rekord a 2010. május 5-én mért 10 százalék volt.

Mikor először meglátták a számokat, a tudósok először azt hitték, a számoláshoz használt modelljeik nem stimmelnek, de a jégen mért hőmérsékleti adatok megerősítették az olvadás szokatlanul nagy mértékét, helyenként több mint 10 Celsius-fokot mértek a műszerek.

Még egy tengerszinttől 1840 méter magasan található állomásnál is 3,1 fok volt, ami az elemzők szerint még júliusra is magas érték lenne. Grönlandon az olvadási időszak általában júniustól szeptemberig tart.

-

Ajánlott tartalom

100 millió dollárt kínál Elon Musk ha tiszta levegőt készít valaki

Több mint figyelemre méltó, sőt, minden túlzás nélkül állítható, Földünk sarkalatos kérdésével függ össze Elon Musk új bejelentése, miszerint 100 millió dollárt, vagyis 30 milliárd forintot ajánl fel annak a cégnek, cégcsoportnak, legyen az bármilyen gazdasági szerveződés, amely a legüdvözítőbb technológiát hozza létre a szén-dioxid levegőből történő eltávolítására.