Rendszám sorsolásos alapon?

Több mint egymillió ember várta reménykedve Pekingben a legutóbbi rendszámsorsoláson, hogy azon szerencsések közé kerüljön, akik között szétosztják az alig 20 ezer autóvásárlásra jogosító engedélyt – adta hírül hétfőn a kínai média.

A havonta egyszer megrendezett alkalmon 19.926 regisztrációt adtak ki, ami azt jelenti, hogy minden 53. jelentkező kaphatott augusztusban jogot arra, hogy legálisan forgalomba helyezze autóját. A várólista igen hosszú, a legutóbbin 110 ezren voltak az új próbálkozók. A forgalomkorlátozást és környezetvédelmet szolgáló rendszer tavaly januári bevezetése óta rendkívüli mértékben megnőtt az igénylők száma, és vannak olyanok, akik a kezdetektől várnak a szerencséjükre. A China Daily című angol nyelvű napilap összeállításából kiderül az is, hogy a hiába váró régi jelentkezők egyre szkeptikusabbak, s többen nehezményezik, hogy egyesek lényegében autóvásárlási szándék nélkül is próbálkoznak.

Tizenöt évvel ezelőtt még csak egymillió gépkocsi volt a pekingiek tulajdonában. 2010-ben 800 ezer új autót helyeztek forgalomba, s ezzel számuk 4,76 millióra emelkedett. 2012 elején lépte át a főváros az ötmilliós határt. A hatóságok szerint az adminisztratív intézkedésnek köszönhetően kisebb a nyomás a főváros útjain, de egy tavaly elvégzett közvélemény-kutatásban a válaszadóknak csak kilenc százaléka vélte úgy, hogy a sorsolás enyhített a pekingi közlekedés dugókkal súlyosan terhelt helyzetén. Az utóbbi években bebizonyosodott, hogy a kínai nagyvárosok képtelenek befogadni a hatalmas autóállományt, Kína-szerte újabb és újabb metropoliszok nyúlnak a forgalomba helyezhető autók számának visszafogásához. Legutóbb a dél-kínai Kanton vezette be az új rendszámok kiadásának korlátozását. Júliustól 10 ezer darabban határozták meg a felső határt. Sanghajban aukción lehet az új rendszámtáblákhoz jutni, a kikiáltási ár már meghaladta a 60 ezer jüant (2,1 millió forint).

Ajánlott tartalom

Magyarország javaslatcsomagot terjesztett elő az európai elektromobilitás fejlesztésére

Magyarország 11 pontos javaslatcsomagot terjesztett az uniós Versenyképességi Tanács elé az elektromos autózásra való átállás felgyorsítása érdekében - mondta a nemzetgazdasági miniszter szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.