Rengeteg édesvizet találtak a tenger alatt

Ausztrál kutatók a tengerfenék alatt hatalmas mennyiségű édesvizet találtak. Ez jó hír a jövő generációinak, akiknek jó eséllyel a vízhiány ellen kell majd küzdeniük.

Vincent Post, az ausztrál Flinders University kutatója azt állítja, hogy legalább 500 ezer köbkilométer alacsony sótartalmú vizet találtak Ausztrália, Kína, Észak-Amerika és Dél-Afrika szárazföldi és óceáni kérgei alatt. Ez a vízmennyiség százszor annyi, mint amennyit 1900 óta felhasznált az emberiség a földfelszíni vizekből. A vízhiány egyre égetőbb probléma a Földön, így ez a felfedezés nagyon izgalmas – lelkendezett a kutató. Ez azt jelenti, hogy több lehetőség van legyőzni a fenyegető szárazságot és vízhiányt. Az ENSZ számításai szerint a vízigény kétszer olyan gyorsan nő, mint a Föld lakossága, mert egyre nagyobb szükség van vízre az élelem ipari méretű előállításához. Az emberiség negyven százaléka él vízhiányos területeken, ez 2030-ra 47 százalék lesz. A most talált víztartalék több száz év alatt képződött, amikor a tenger szinte jóval alacsonyabb volt a mostaninál. Az állandó esőzésekből eredő vizet magukba gyűjtötték ezek a vízgyűjtők. Amikor nagyjából húszezer évvel ezelőtt a, jégkorszak végén a jég olvadni kezdett, ezek a területek víz alá kerültek, de az agyag és üledékes rétegek megőrizték a vizet. Vincent Post szerint drága lenne innen kinyerni a vizet, ráadásul nagyon óvatosan kellene hozzálátni, nehogy szennyeződjenek, írja az index.hu.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.