Repülő emberek, ledőlő falak – videó összeállítás az orosz meteorról

A február 15-én Cseljabinszk felett felrobbanó meteor majdnem ötezer épületben okozott kárt, a szétrobbanó szilánkok több mint ezer embert sebesítettek meg. Az 1908-as tunguszkai esemény óta ez volt a legnagyobb hatású meteor-becsapódás.

Egy új videóban összegyűjtötték, hogy pontosan milyen hatása volt a robbanás lökéshullámának, hogyan reagáltak a városban lakók. Láthatunk iskolát, irodát, gyárépületet, írja az index.hu. Néhányan kézikamerával vették a meteort, majd a robbanás a földre döntötte őket. A legtöbb videót azonban ipari kamerák vették gyárépületekről, raktárakról. Látni, ahogy a robbanás pillanatában betörnek az ablakok és megszólalnak az autók riasztói. A cseljabinszki meteor nagyjából tizenöt méter átmérőjű lehetett és 64 ezer kilométer/órás sebességgel hatolt a Föld légkörébe. A számítások szerint 19-24 kilométer magasan hullhatott darabjaira, hatalmas robbanás kíséretében. A robbanás ereje 300-500 kilotonnás atomtöltet erejének felel meg.

Ajánlott tartalom

A kiadott építési engedélyek száma nőtt, a megkezdett lakóingatlan-építések száma csökkent az Egyesült Államokban augusztusban

Augusztusban a kiadott építési engedélyek száma nőtt, míg a megkezdett lakóingatlan-építések száma csökkent az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau keddi jelentése alapján.