Repülő emberek, ledőlő falak – videó összeállítás az orosz meteorról

A február 15-én Cseljabinszk felett felrobbanó meteor majdnem ötezer épületben okozott kárt, a szétrobbanó szilánkok több mint ezer embert sebesítettek meg. Az 1908-as tunguszkai esemény óta ez volt a legnagyobb hatású meteor-becsapódás.

Egy új videóban összegyűjtötték, hogy pontosan milyen hatása volt a robbanás lökéshullámának, hogyan reagáltak a városban lakók. Láthatunk iskolát, irodát, gyárépületet, írja az index.hu. Néhányan kézikamerával vették a meteort, majd a robbanás a földre döntötte őket. A legtöbb videót azonban ipari kamerák vették gyárépületekről, raktárakról. Látni, ahogy a robbanás pillanatában betörnek az ablakok és megszólalnak az autók riasztói. A cseljabinszki meteor nagyjából tizenöt méter átmérőjű lehetett és 64 ezer kilométer/órás sebességgel hatolt a Föld légkörébe. A számítások szerint 19-24 kilométer magasan hullhatott darabjaira, hatalmas robbanás kíséretében. A robbanás ereje 300-500 kilotonnás atomtöltet erejének felel meg.

Ajánlott tartalom

A zöldátálláshoz egyes nyersanyagokból bizonyos mértékig fedezhető a szükséglet Magyarországon

Magyarországon találhatók olyan nyersanyagok, amelyekből a zöldátálláshoz bizonyos mértékig fedezhető a szükséglet - mondta az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara Földrajz- és Földtudományi Intézetének egyetemi docense Áder János korábbi államfő Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.