Részben újra elindította a termelést Románia legnagyobb műtrágyaüzeme

Részben újra elindította a termelést szerdán Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában található Azomures, mely 2021 decemberében állította le a gyártást a magas energiaárak miatt – írta szerdán a Economedia.ro román gazdasági portál.

A marosvásárhelyi műtrágyaüzem elsősorban a földgáz magas ára miatt volt kénytelen leállítani a termelést, és bár tavaly nyáron többször is próbát tett a gyár újbóli beüzemelésére, csak rövid időre sikerült fenntartani a gyártást. A gyár képviselői a bukaresti gazdasági portálnak megerősítették, hogy szerdától a korábbi termelési kapacitás mintegy tíz százalékával indult újra az üzem, a gyártáshoz külföldről importált ammóniát használnak. Az üzem képviselői szerint ez olyan meg nem nevezett országból származik, ahol a földgáz ára jóval alacsonyabb a romániai áraknál. Közölték, hogy a beüzemelt berendezések néhány napig működnek, majd pár napos szünet következik, míg ismét beszerzik az alapanyagot, utána újra beüzemelik őket. A következő hetekre vonatkozó forgatókönyvet a földgáz-műtrágya árának alakulása alapján döntik el – mondták.

Az Azomures Románia egyik legnagyobb gázfogyasztója, az éves román gázfogyasztás tíz százalékát használja el. Az üzem optimális működése idején 1,6 millió tonna műtrágyát gyártott, melynek 75 százaléka a román piacra került, a romániai farmok felét látta el műtrágyával. A 2012 óta a svájci Ameropa csoport tulajdonában levő gyár 1100 dolgozót foglalkoztat.

Ajánlott tartalom

A gazdák személyesen mondhatják el véleményüket az Európai Bizottságnak

Az Agrárminisztérium (AM) minden lehetséges eszközzel küzd Brüsszelben a Közös Agrárpolitika uniós szabályainak egyszerűsítéséért. Most a gazdálkodókon a sor, hogy közvetlenül jelezzék egy uniós online felmérés keretében Brüsszel felé, hogy a támogatásokhoz kapcsolódó mely eljárások és szabályok kapcsán ütköznek nehézségekbe, mely terheket érzik a legsúlyosabbnak - közölte a tárca pénteken az MTI-vel.