Hivatalosan is jelezte Szlovákiának részvételi szándékát a Mohi atomerőmű 3-as és 4-es blokkjának befejezését megelőző nemzetközi környezeti hatásvizsgálatban a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) - közölte a tárca az MTI-vel szerdán.

Részt venne a KvVM a Mohi atomerőmű nemzetközi hatásvizsgálatában

Hivatalosan is jelezte Szlovákiának részvételi szándékát a Mohi atomerőmű 3-as és 4-es blokkjának befejezését megelőző nemzetközi környezeti hatásvizsgálatban a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) – közölte a tárca az MTI-vel szerdán.

 A zöldtárca célja, hogy elérje: a tervezett új blokk a határon esetlegesen átterjedő jelentős, káros környezeti hatásai feltárhatók és elkerülhetőek legyenek. A minisztérium ezért a határon átterjedő környezeti hatásokról szóló Espoo-i Egyezmény alapján részletes tájékoztatást kért a szlovák féltől többek között arról, hogy a nyolcvanas években tervezett erőmű hogyan felel meg a jelenlegi nukleáris biztonsági követelményeknek, illetve rendelkezik-e majd az erőmű a földrengések elleni megfelelő védelemmel.

A KvVM rámutatott: a tárca a hatásterület pontos meghatározására is számít a rendelkezésre álló meteorológiai adatok alapján, illetve a fűtőelemek életciklusára vonatkozó információkat is kért. A kölcsönös bizalom növelése és a lakosság információhoz jutásának biztosítása érdekében a minisztérium kiemelt fontosságúnak tekinti a környezeti radiológiai monitoring fejlesztését is.

A környezetvédelmi tárca a hatósági szakértői vélemények mellett a lakosság és civil szervezetek észrevételeit is összegyűjtötte, és azokat beépítette a Szlovákiának megküldött hivatalos magyar állásfoglalásba – derül ki a közleményből. A tárca három zöldhatóság mellett kikérte az Országos Atomenergia Hivatal, az ÁNTSZ több intézete, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakvéleményét is. A szlovákiai atomerőmű tervezett bővítésévek kapcsolatban 10 település polgármestere és 6 civil szervezet is tett észrevételt. A hatásvizsgálati eljárás a környezeti hatástanulmány benyújtása után folytatódik, a későbbiekben pedig lehetőség lesz közmeghallgatásra és szakmai konzultációra is. 

A KvVM emlékeztetett: az eredetileg négy blokkosra tervezett Mohi atomerőmű építésének előkészítő munkálatai 1981-ben kezdődtek meg. Az 1990-es évek elején azonban a szlovák beruházó finanszírozási gondjai miatt a 3-as és 4-es blokkok építése 1992-ben megszakadt, az 1-es blokkot 1998-ban, a 2-est pedig 2000-ben helyezték üzembe. A két új 440 megawatt teljesítményű blokkot a tervek szerint 2012-ben indítják majd be.

Ajánlott tartalom

Csökkenhet az építőipari termelés

A rendelésállományt és a cégek várakozásait figyelembe véve az építőipar továbbra is a termelés csökkenésére készül - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerdán az MTI-vel.