Rétvári: olcsó fűtési energiaellátáshoz juthat Mezőberény

Olcsó, környezetbarát és fosszilis energiahordozótól független fűtési energiaellátáshoz juthatnak Mezőberény közintézményei annak a geotermikus projektnek köszönhetően, amelynek nyitórendezvényét szerdán tartották a Békés megyei városban.

Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára a rendezvény után az MTI-nek kiemelte: a geotermikus rendszer több mint 410 millió forintos, vissza nem térítendő uniós támogatással és 273 millió forint önerőből valósul meg. A projekt célkitűzése, hogy a Mezőberényben található közintézmények fűtési és használati melegvíz-készítési célú földgázfogyasztását a lehető legteljesebb mértékben és a lehető legnagyobb arányban váltsa ki a helyben feltárható termálvíz energiája. Az önkormányzati tulajdonú épületeket ellátó, termálvizes fűtési rendszer célja olyan geotermikus hőenergia-ellátó rendszer működtetése, amely csökkenti a város fosszilis energia függőségét és a fűtési energia költségeit, ezáltal az önkormányzat a jövőben hatékonyabban tud gazdálkodni az adófizetők pénzével – fejtette ki a kereszténydemokrata államtitkár.

Hozzátette: az önkormányzat szempontjából a gazdasággal szemben támasztott minimális elvárás az, hogy az általuk befektetendő pénz a beruházás eredményéből, azaz az elmaradó földgázdíj és a termál rendszer összes üzemeltetési költségének különbségéből 6-7 éven belül térüljön meg. Az új rendszer használata az előzetes hatásvizsgáltok szerint jelentős károsanyag-kibocsátás csökkenést fog jelenteni, azaz üvegházhatású égéstermék levegőbe kerülését lehet megakadályozni. A megnyitón Siklósi István, Mezőberény város polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd beszédet mondott Erdős Norbert kormánymegbízott (Békés Megyei Kormányhivatal) és országgyűlési képviselő, valamit György Zoltán, a kivitelező Aquaplus Kft. tulajdonosa.

Ajánlott tartalom

Szeptemberben csúcsot döntött a villamos energia ára

Szeptemberben a villamos energia másnapi piac árai historikus magasságokba emelkedtek – olvasható a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) szeptemberi villamos energia piacmonitoring riportjában.