Rezsicsökkentés – REKK: eltérő hatások a villamos energia és a gáz esetében

A villanyáram kisfogyasztói árának tízszázalékos csökkentését a nagyfogyasztók és az állam fizeti meg, a gázszektorban azonban differenciáltabb az árcsökkentés terhének szétosztása – mondta Kaderják Péter, a REKK Energiapiaci Tanácsadó Kft. igazgatója csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

A tízszázalékos kisfogyasztói energiaár-csökkentést hangsúlyozottan objektíven vizsgálta a REKK, és kitért a távolabbi hatásaira is – hangzott el az első negyedévi energiapiaci jelentés bemutatója alkalmából. A kiadvány 2011. évi adatokkal számolt, ekkor a lakossági villamosenergia-fogyasztás nettó 273 milliárd forint volt. Ennek a tíz százaléka 27,3 milliárd forint, ennyit kell kompenzálni a rezsicsökkentés miatt. A rész-számításokat mellőzve, a nagyfogyasztók teljes költségnövekedése pontosan ennyi. Viszont hiányzik a kalkulációból a tízszázalékos árcsökkentésre jutó 27 százalékos áfa kiesése. Emiatt az állam 12,3 milliárd forinttal kevesebb forgalmi adóhoz jut – mutat rá a kiadvány.
Kaderják Péter – aki 2000 és 2003 között a Magyar Energia Hivatal elnöke volt – közölte: ebből az következik, hogy a villamos energiánál a rezsicsökkentést a nagyfogyasztók és az állam állja.

A lakossági földgázfogyasztás – ugyancsak 2011-ben – nettó 460 milliárd forint volt. A rezsicsökkentés 10 százalékos hatása 46 milliárd forint, ennek kompenzálása több szereplő – a nagykereskedő, a termelő, az elosztó, a szállító és a tároló – között oszlik meg. A költségvetés áfakiesése pedig 13-14 milliárd forint. A rezsicsökkentés egyik távlati hatása a REKK szerint az, hogy a lakosság kevésbé lesz érdekelt az energiahatékonysági beruházásokban, így elmaradhat az ablakcsere, a falak hőszigetelése és a fűtési rendszer korszerűsítése, továbbá kevesebben szereltetnek a házuk tetejére napkollektort és napelemet.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.