Rezsicsökkentés – Rogán: megvalósítható a harmadik rezsicsökkentés (frissítve)

Rogán Antal szerint az előkészítő tanulmányok és a számok alapján egyértelműen megvalósítható a harmadik rezsicsökkentés.

A Fidesz frakcióvezetője Facebook-oldalán szerda este közölte, hogy ismét ülésezett a harmadik rezsicsökkentést előkészítő munkacsoport. Mint írta, “közel vagyunk a megoldáshoz, jövő hétre véglegesítjük a frakcióülésre készülő javaslatokat”. Rogán Antal decemberben jelentette be, hogy a Fidesz-frakció januári ülésén dönt majd az újabb rezsicsökkentésről, amelyet lehetségesnek és fontosnak is tart, a villamos energia és a gáz ára ugyanis a magyar családok keresetéhez képest még mindig az európai átlag felett van.

A cél ezért az, hogy ezek az árak elérjék az európai átlagot – mondta, hozzátéve, hogy ennek érdekében dolgozik az általa vezetett munkacsoport, amelynek tagja Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára és Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa.

Rogán Antal hozzátette, hogy “szeretnék górcső alá venni a rezsi minden egyes elemét, még olyanokat is talán, amelyekkel egyébként a korábbi időszakban nem foglalkoztunk”.  Jelezte ugyanakkor, hogy vizsgálódásuk tárgya elsősorban az áram- és a gázár. Legutóbbi, december 18-ai ülésén a munkacsoport arra kérte Dorkota Lajost, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökét, hogy készítsenek előrejelzést a várható világpiaci árakról. Rogán Antal akkor közölte: a földgáz és a villamos energia területén is árcsökkenésre számítanak, és az a céljuk, hogy az a magyar fogyasztóknál is érvényesüljön 2014-ben. A fideszes frakcióvezető arra is kérte az energiahivatal elnökét, hogy kérjen adatokat a magyar szolgáltatóktól. Megjegyezte: a MEKH adatbekérési jogát januárban törvénnyel fogják megerősíteni, adatszolgáltatási kötelezettséget írnak elő, hogy a tényeket ne lehessen eltitkolni se a hatóság, se a magyar fogyasztók elől.

Frissítve : 2014.01.09.    17:43

Többlépcsős rezsicsökkentés jöhet

Lehet, hogy nem egyszerre csökken majd a gáz, távhő és áram ára a harmadik rezsicsökkentéssel, derült ki Rogán Antal fideszes frakcióvezető csütötöki sajtótájékoztatóján. A Fidesz frakció január 24-én Balatonszárszón tartja évadnyitó ülését, ekkor döntenek majd a három közműszolgáltatás árát érintő csökkentés ütemezéséről és mértékéről, írta az MTI.

A munkacsoport a jövő hét végére véglegesíti javaslatát, Rogán szerint ezekben a világpiaci árak alakulását, és a közműcégek teherviselő képességét is figyelembe veszik. (Persze ha az a cél, hogy a közműcégek állami kézbe kerüljenek, ez nem feltétlen jelenti, hogy a csökkentés mértékét a teherviselés mértékéhez igazítják.)

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

Már árulják a 10 perc alatt telepíthető erkélynapelemes rendszert.