Riksa bambuszból

Bár nálunk nem terjedt el, a riksa az egyik legnépszerűbb közlekedési eszköz a világon (csak Ázsiában több mint 100 millió motoros riksa rója az utakat, és New Yorkban is egyre többen használják őket).

Rengeteg változatuk létezik, az egyszerű pedállal hajtottaktól a hi-tech hibridekig. Egy fülöp-szigeteki tervező, Kenneth Cobonpue, aki bambuszból már autót is tervezett, most a riksákat szerette volna megújítani. Az Eclipse fantázianevet viselő jármű bambusznádból fonott szerkezete a készítő hazájában népszerű riksák felépítését követi, ezek három kerekűek, és az utánfutó a vezető mellett helyezkedik el. Egy régies stílusú bicikli oldalához csatlakoztattak egy kör alakú, nyitott, kétszemélyes utazófülkét. A riksa sajnos kevésbé irányítható, mint hagyományos társai, és az útból is többet foglal el, ugyanis szélesebb, mint azok a változatok, amelyeken a vezető az utasok előtt ülve teker.

-

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.