Rio+20 – Áder: megvalósuló programokra van szükség

Áder János köztársasági elnök szerint a fenntartható fejlődés megteremtése érdekében ma már nem újabb nyilatkozatokra, hanem végrehajtható, megvalósuló programokra van szükség.

A magyar államfő – aki részt vesz az ENSZ fenntartható fejlődésről szóló, nagyszabású Rio+20 tanácskozásán Brazíliában – a második plenáris ülésen felszólalva kiemelte: az emberiség közös jövőjének egyik legnagyobb kérdése a víz lesz, ezért a világnak erre kell összpontosítania a figyelmét és az erőforrásait. A víz az élet forrása, mégsem néznek szembe e kérdés valódi súlyával, “pedig ez a probléma nem a holnap ajtaján dörömböl, hanem már ma belépett az életünkbe” – mutatott rá. Kifejtette: az ENSZ felmérései szerint a Földön több mint egymilliárd ember nem jut hozzá az egészséges ivóvízhez, és naponta tízezer ötévesnél fiatalabb gyermek halálát a szennyezett víz miatti betegségek okozzák. A magyarok készek arra, hogy ehhez a munkához hozzáadják tudásukat, és megosszák fejlett vízgazdálkodási kultúrájuk tapasztalatit – fogalmazott. Javasolta, hogy a Rióban megkezdett munka folytatásaként a víz témájában 2013 őszén tartsanak ENSZ-konferenciát Budapesten. Úgy fogalmazott, a riói tanácskozás résztvevőinek közös felelőssége, hogy megküzdve “saját, gyakran önzésbe hajló” emberi természetükkel, megegyezzenek a fenntartható fejlődés alapkérdéseiben. Hangsúlyozta: ezzel a politikusok lelkiismeretéhez is szól, mert “azok a kérdések, amelyek húsz évvel ezelőtt ismertek voltak, ma is itt tornyosulnak előttünk”. Fel kell tenni a kérdést, hogy valóban megtettek-e minden tőlük telhetőt az azóta eltelt időben – fűzte hozzá.

Az államfő hangoztatta: a tények riasztó képet mutatnak, hiszen az emberiség az elmúlt öt évtizedben több erőforrást használt el, mint egész addigi történelme során, és az 1980-as évek vége óta az emberiség ökológiai lábnyoma meghaladja a Föld biológiai kapacitását. A Föld növekvő népessége, az ipari civilizáció globális fejlődése ebben a formában fenntarthatatlan – emelte ki. Megjegyezte: pedig a fenntartható fejlődés “a ma élőkről és a jövőben megszületendők életéről, gyermekeink, unokáink életesélyeiről, életminőségéről” szól. Arról is beszélt, hogy Magyarország és közép-európai szomszédai “csak kismértékben alakítói, de nagymértékben veszélyeztetettjei” a globális klímaváltozásnak.

Áder János kedd este érkezett Rio de Janeiróba, hogy részt vegyen a több mint száz ország állam- és kormányfőinek szerdán kezdett, háromnapos tanácskozásán, amelynek témái között szerepel az átállás a zöld gazdaságra, az ENSZ környezetvédelemért és fejlődésért felelős ügynökségeinek megerősítése, a fenntartható fejlődésről szóló megegyezés. A tanácskozás első napjának végén Áder János részt vesz a Dilma Rousseff brazil államfő által adott fogadáson. Csütörtökön beszédet mond a konferencia egyik kerekasztal-beszélgetésén, amelyet a tanácskozás várható eredményeinek végrehajtásáról tartanak.

Ajánlott tartalom

Az a feladatunk, hogy megőrizzük a Földet a jövő generációinak

Fontos, hogy a fenntarthatósággal foglalkozzunk, és létrejöjjön egy közös tudás, amely segíthet abban, hogy élhetővé tudjuk tenni a világot a jövőben is, és a gyermekeink és unokáink is élvezhessék a bolygó adottságait - hangsúlyozta ki Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó szerdán Szabadkán, ahol előadást tartott a Fenntarthatósági Témahét keretében.