Robotok által állítgatott napelemek jöhetnek

A napenergia kiaknázásának egyik problémás pontja, hogy a sok helyet foglaló napelemek energiaforrása folyamatos mozgásban van, így rögzített állapotban nem tudják maximális hatékonysággal kiaknázni a Nap fényét.

Számos módszer létezik annak megvalósítására, hogy a panelek kövessék a Nap járását, ezek többsége azonban meglehetősen drága, írja az ipon.hu. A QBotix nevű kezdeményezés vezetői azonban most azt ígérik, hogy az általuk kifejlesztett robotok által vezérelt napkövető-rendszer sokkal olcsóbban oldja meg a problémát, mint a hagyományos kéttengelyes rendszerek. A cég eddig 7,5 millió dolláros alaptőkét szedett össze tervei megvalósításához, és azt ígérik, hogy még ebben az évben megkezdik a technológia árusítását. Megoldásuk révén olcsóbbá és hatékonyabbá válhat a napenergia kiaknázása.

A nagyobb naperőművek esetében a követőrendszert általában az egyes panelek aljába szerelik. Az egytengelyes megoldások esetében a napelemek egy vízszintes tengely mentén fordulnak el, így reggel közel függőleges helyzetből indulnak, délben vízszintesek, este pedig ismét közel függőleges helyzetbe kerülve követik a Nap mozgását. A kéttengelyes követőknél egy függőleges tengely mentén is képes mozogni a panel, így megfelelő beállítás esetén a napsugarak beesési szöge mindig merőleges, vagyis maximális lehet a hozam. Ezek hátránya, hogy általában nagyon bonyolult mechanikai és szoftveres rendszer szükséges az irányításukhoz, és az előállítás magasabb költségein túl a karbantartás is jóval drágább, mint az egytengelyes rendszereknél.

A QBotix rendszere azt ígéri, hogy az egytengelyes megoldások árszintjén képes megvalósítani egy kéttengelyes követőrendszert. Ahelyett ugyanis, hogy minden egyes panelt felszerelnének a forgatórendszerrel, egy sínen futó robot állítja be az egyes napelemeket a megfelelő irányba. Egy robot kétszáz panel irányítását képes ellátni, amihez negyven percre van szüksége. Ez idő alatt a Nap csak tíz fokot mozdul el, így amikor a robot új körre indul, az elsőként beállított panelek még mindig szinte ideális szögben kapják a napsugarakat. A robot a panelek igazgatásán túl azok teljesítményéről is folyamatosan adatokat szolgáltat, így a rendszer egyes elemei folyamatos ellenőrzés alatt állnak, és az emberi irányítók rögtön értesülhetnek arról, ha valamelyik napelemmel probléma van. Amíg az egyik akkumulátoros forgatórobot megtesz egy kört, egy másik feltöltődik a töltőállomáson, majd a kör végeztével helyet cserélnek, így egy percre se áll le a munka.

A cég állítása szerint a robotok általi forgatás révén 15 százalékkal több energia termelődik, mintha egytengelyes követésre lenne szerelve a rendszer, a megvalósítás azonban ugyanannyiba kerül. A napelemek ára drasztikusan csökkent az utóbbi évek során, csak az elmúlt évben felére esett ezek költsége. A működéshez szükséges egyéb felszerelések, vagyis a vezetékek, átalakítók és egyebek, illetve a beszerelési költségek azonban nem lettek sokkal olcsóbbak. A QBotix és más hasonló cégek ezen kiadások csökkentése révén remélik szélesebb körben elterjeszteni a napenergia felhasználását.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.