Rohamosan növekszik a szélenergia áramtermelés

Gombamód szaporodnak a szélerőművek világszerte, 2011-ben az üzembe helyezett áramtermelési kapacitás 20 százalékkal emelkedett.

Tavaly szélerőmű beruházásra 50 milliárd eurót fordítottak világszerte, ezzel az üzembe helyezett áramtermelési kapacitás 20 százalékkal 238.000 megawattra emelkedett – közölte pénteken az osztrák IG Windkraft szakmai képviseleti szervezet a koppenhágai EWEA szélenergia ipari kiállításon. A kapacitásnövekedés 43 százaléka Kínára esett. Európa 96.600 megawatt termelési kapacitással még vezet, de Kína 82 ezer megawatt kapacitással már közvetlen a nyomában lohol. A Global Wind Energy Council (GWEC) becslése szerint a világ szélenergia áramtermelés 2016-ra több mint megduplázódik. Jelenleg már több mint 80 ország hajtott végre szélerőmű beruházást, közülük 20 országban pedig az üzembe helyezett termelési kapacitás meghaladja az ezer megawattot. Ausztria az EWEA szerint 1.048 megawatt szélerőmű áramtermelési kapacitással rendelkezik. Az év végéig Stefan Moidl igazgató szerint további 320 megawatt termelési kapacitást helyeznek üzembe, és 2020-ra a kapacitás eléri a 2.000 megawattot.

Ajánlott tartalom

Mekkora támogatást kaphat, ha napelemet telepít?

Európai fogyasztók napelemeket telepítenek az emelkedő energiaköltségek és a klímaválság miatt. Az EU-ban átlagosan 644 millió eurót fordítanak napenergia-támogatásokra, Görögország a legbőkezűbb 16 000 euróval.