Rohamosan terjed az egyébként szennyező vegyestüzelés

Reneszánszát éli arendkívül szennyező vegyestüzelés Magyarországon, az elmúlt öt évben a beszerzett háztartási tüzelőberendezések 22 százaléka ebbe a körbe tartozott – mondta Szalai Gabriella, a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEI) ügyvezető igazgaja az Infórádió, EnergiaInfó című magazinműsorában.

A statisztikai adatok szerint évente 8-10 ezer ember hal meg az orzságban idő előtt a légszennyezettség miatt, és ebben meghatározó szerepe van a vegyestüzelésnek. Ezért 70 százalékban ez a fajta hőtermelés okolható. Különösen az észak-magyarorzsági régióban rossz a levegő minősége – emlékeztetett Szalai Gabriella, hozzátéve, ma erről már nem az ipar tehet, hanem a háztartások. Az igazsághoz tartozik, hogy a vegyestüzelés klasszikusan a szegénység egyik megnyilvánulása. Azok választják ezt a megoldást, akiknek a rezsicsökkentett árakon is megfizethetetlen a földgáz, vagy nincs módjuk gázüzemű fűtőberendezéseket beszerezni, azokat karbantartani. Ezek a háztartrások biztosan nem tartoznak bele ebbe a 900 ezres körbe, amelyben öt éven belül valamilyen energiahatékonysági beruházást terveznek végrehajtani. Az elmúlt öt év tapasztalatait összegezve Szalai Gabriella azt mondta, leginkább a nyílászárók cseréje volt népszerű, 67 százalékban erre költöttek, akiknek volt forrásuk az ingatlanjuk korszerűsítésére.

A második helyen az utólagos külső hőszigetelés áll. A MEHI ügyvezető igazagtója ugyanakkor jelezte, mindenképp komplex megoldásokban érdemes gondolkodni, ha egy családi ház energiahatékonyságát szeretnénk javítani, nem csak egy-egy területre koncentrálni. Azonban – ismerte el – a nemrég végzett felmérésük is azt igazolja, hogy az emebrek jelentős része ugyan tisztában van az energiahatékonyság fontosságával, de nincs pénze ezekre a beruházásokra. Szalai Gabriella a rádióműsorban úgy vélte, nagymértékben függ a 2017-ben induló hitelprogram részletes feltételeitől, az mennyire lesz képes megmozdítani a piacot, amelynek nagyságát az előzetes becslések 1200 milliárdosra teszik a következő öt évben, írja az energiainfo.hu.

Ajánlott tartalom

Izgalmas fejlesztés a napelemes üvegház, eper terem a panelek alatt

Egy franciaországi farmon egyszerre termelik az energiát és termesztik az epret.