Románia jobban fogja védeni szűz erdeit

Az Európai Unió országai közül a legnagyobb szűz erdőterülettel rendelkező Románia javítani kívánja ennek az éghajlat és a biológiai sokféleség szempontjából egyaránt fontos kincsnek a védelmét.

“Az éghajlatváltozás elleni küzdelem egyik legfontosabb eszköze az erdők megőrzése” – emlékeztetett Borbély László, a román kormány környezetvédelmi minisztere néhány nappal a Dél-Afrikában sorra kerülő klímavédelmi világértekezlet előtt. A szűz vagy primer erdők – amikben semmiféle nyoma nincs az ember jelenlegi vagy múltbeli tevékenységének – a világ erdőterületeinek 36 százalékát képviselik. Ezekben a rengetegekben egyaránt találhatók több száz éves növényóriások és a fiatal hajtások, az elhalt fák pedig rovarok és különböző növényfajok fontos élőhelyei. Európa számos országából teljesen eltűntek ezek az erdők, csak Skandinávia és Kelet-Európa képez kivételt. Románia mintegy 250 ezer hektárnyi primer állománnyal rendelkezik, ezek főleg tölgyesek és fenyvesek. Bár területe erősen megfogyatkozott a XIX. század óta, a romániai szűz erdőség már csak megközelíthetetlenségének köszönhetően is többfelé mindmáig fennmaradt – mondta Erika Stanciu, aki a WWF természetvédő világszervezet erdőmentő programjának igazgatója a Kárpátokban.

 
Ezek az erdők azonban veszélyben vannak. A WWF szerint, ami október végén kampányt indított megóvásukra, alig 18 százalékuk minősül védett területnek. “Ha kivágják, a szűz erdővel együtt egyszer s mindenkorra eltűnnek mindazok a genetikai és ökológiai információk, amik évezredek alatt halmozódtak fel” – írta nemrég Victor Giurgiu román akadémikus. A WWF sürgős megelőző intézkedéseket sürgető petícióját 90 ezren írták alá. A miniszter megértette az üzenetet és kilátásba helyezte, hogy 2011 végéig törvényt terjeszt be, ami kivétel nélkül minden szűz erdőt szigorúan védett területté nyilvánít. A tulajdonosok, akiket megfosztanak egy jövedelmi forrástól, kárpótlásban részesülnek, ezt mintegy 100 millió euró értékben európai pénzalapok finanszírozzák. A közép-romániai Újsinka (Sinca Noua) térségében sikerrel alkalmazták a természetvédelmi szervezet egyik projektjét: a polgármesteri hivatal elfogadta, hogy a birtokában lévő szűz erdőt érintetlenül hagyja, cserébe a WWF pénzügyi kompenzációt nyújtott. A program sikere az erdőtulajdonosok megnyerésén és az ellenőrzés hatékonyságán múlik. A sajtó rendszeresen beszámol a szűz vagy “klasszikus” erdőkben magáncégek által, de a hatóságok cinkosságával végzett illegális erdőirtásokról. A minisztérium közlése szerint viszont az ellenőrzést megerősítették, 2010-ben összesen 189 892 köbméter illegálisan kitermelt faanyagot foglaltak le, 2011 első félévében pedig már 134 883 köbmétert. A helyi összejátszások elkerülése érdekében más megyékbe való ellenőrökre bízták a feladatot, és felemelték a bírságokat is – viszont a bíróságokon szinte semmi sem történik, 1990 óta az illegális fakitermelési ügyek fél százalékában született csak jogerő s ítélet. A környezetvédelmi miniszter szerint a bíróságok rendszerint nem tekintik társadalmilag veszélyes tevékenységnek az illegális favágást, ezért levélben kívánja felhívni az ügy fontosságára az igazságügyi hatóság figyelmét.

Ajánlott tartalom

100 millió dollárt kínál Elon Musk ha tiszta levegőt készít valaki

Több mint figyelemre méltó, sőt, minden túlzás nélkül állítható, Földünk sarkalatos kérdésével függ össze Elon Musk új bejelentése, miszerint 100 millió dollárt, vagyis 30 milliárd forintot ajánl fel annak a cégnek, cégcsoportnak, legyen az bármilyen gazdasági szerveződés, amely a legüdvözítőbb technológiát hozza létre a szén-dioxid levegőből történő eltávolítására.