Románia jobban fogja védeni szűz erdeit

Az Európai Unió országai közül a legnagyobb szűz erdőterülettel rendelkező Románia javítani kívánja ennek az éghajlat és a biológiai sokféleség szempontjából egyaránt fontos kincsnek a védelmét.

“Az éghajlatváltozás elleni küzdelem egyik legfontosabb eszköze az erdők megőrzése” – emlékeztetett Borbély László, a román kormány környezetvédelmi minisztere néhány nappal a Dél-Afrikában sorra kerülő klímavédelmi világértekezlet előtt. A szűz vagy primer erdők – amikben semmiféle nyoma nincs az ember jelenlegi vagy múltbeli tevékenységének – a világ erdőterületeinek 36 százalékát képviselik. Ezekben a rengetegekben egyaránt találhatók több száz éves növényóriások és a fiatal hajtások, az elhalt fák pedig rovarok és különböző növényfajok fontos élőhelyei. Európa számos országából teljesen eltűntek ezek az erdők, csak Skandinávia és Kelet-Európa képez kivételt. Románia mintegy 250 ezer hektárnyi primer állománnyal rendelkezik, ezek főleg tölgyesek és fenyvesek. Bár területe erősen megfogyatkozott a XIX. század óta, a romániai szűz erdőség már csak megközelíthetetlenségének köszönhetően is többfelé mindmáig fennmaradt – mondta Erika Stanciu, aki a WWF természetvédő világszervezet erdőmentő programjának igazgatója a Kárpátokban.

 
Ezek az erdők azonban veszélyben vannak. A WWF szerint, ami október végén kampányt indított megóvásukra, alig 18 százalékuk minősül védett területnek. “Ha kivágják, a szűz erdővel együtt egyszer s mindenkorra eltűnnek mindazok a genetikai és ökológiai információk, amik évezredek alatt halmozódtak fel” – írta nemrég Victor Giurgiu román akadémikus. A WWF sürgős megelőző intézkedéseket sürgető petícióját 90 ezren írták alá. A miniszter megértette az üzenetet és kilátásba helyezte, hogy 2011 végéig törvényt terjeszt be, ami kivétel nélkül minden szűz erdőt szigorúan védett területté nyilvánít. A tulajdonosok, akiket megfosztanak egy jövedelmi forrástól, kárpótlásban részesülnek, ezt mintegy 100 millió euró értékben európai pénzalapok finanszírozzák. A közép-romániai Újsinka (Sinca Noua) térségében sikerrel alkalmazták a természetvédelmi szervezet egyik projektjét: a polgármesteri hivatal elfogadta, hogy a birtokában lévő szűz erdőt érintetlenül hagyja, cserébe a WWF pénzügyi kompenzációt nyújtott. A program sikere az erdőtulajdonosok megnyerésén és az ellenőrzés hatékonyságán múlik. A sajtó rendszeresen beszámol a szűz vagy “klasszikus” erdőkben magáncégek által, de a hatóságok cinkosságával végzett illegális erdőirtásokról. A minisztérium közlése szerint viszont az ellenőrzést megerősítették, 2010-ben összesen 189 892 köbméter illegálisan kitermelt faanyagot foglaltak le, 2011 első félévében pedig már 134 883 köbmétert. A helyi összejátszások elkerülése érdekében más megyékbe való ellenőrökre bízták a feladatot, és felemelték a bírságokat is – viszont a bíróságokon szinte semmi sem történik, 1990 óta az illegális fakitermelési ügyek fél százalékában született csak jogerő s ítélet. A környezetvédelmi miniszter szerint a bíróságok rendszerint nem tekintik társadalmilag veszélyes tevékenységnek az illegális favágást, ezért levélben kívánja felhívni az ügy fontosságára az igazságügyi hatóság figyelmét.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.