Fotó: Hidroelectrica

Románia legnagyobb részvényjegyzését eredményezte a Hidroelectrica energiavállalat tőzsdei bevezetése

Románia történelmének eddigi legnagyobb részvényjegyzése fejeződött be kedden, amikor a Bukaresti Értéktőzsdén (BVB) lezárult a nyilvános ajánlattétel a Hidroelectrica energiavállalat részvényeire – közölte a Mediafax hírügynökség.

A kisebbségi tulajdonos, a – kommunizmus idején államosított ingatlanok tulajdonosainak kárpótlására létrehozott – Proprietatea Alap a vízierőműveket működtető Hidroelectrica 78 millió részvényét kínálta eladásra mintegy 8,8 milliárd lej (667 milliárd forint) értékben. A június 23-án indult nyilvános ajánlattétel csaknem ötszörös túljegyzéssel zárult a kisbefektetők körében, akik – a nekik szánt 11,7 millió részvény helyett – 55,75 millió részvényre adtak be jegyzési igényt, 6,2 milliárd lej értékben. Az intézményi befektetők is már az első napokban a nekik szánt részvénycsomag egészét lefedő vételi ajánlatot tettek – írta a román hírügynökség.

A Hidroelectrica papírjaival július 12-én indul a kereskedés a BVB-n. A Ziarul Financiar című pénzügyi lap szerint a nagy érdeklődést figyelembe véve várhatóan a kisbefektetők az áruba bocsátott részvénycsomag 20 százalékát vásárolhatják majd meg az eredetileg tervezett 15 százalék helyett. A Hidroelectrica tőzsdei bevezetése az ING Bank Romania közgazdásza szerint a lej átmeneti megerősödését idézheti elő. Az Agerpres hírügynökség által idézett Valentin Tataru ugyanis azt valószínűsíti, hogy a több mint 1 milliárd eurónyi befektetés “új pénz” a román piacon, ezért a lej iránti kereslet a jelenleg 4,95 lejes euróárfolyamot lenyomhatja 4,92 lejig a részvényvásárlás időszakában. Az elemző ugyanakkor arra számít, hogy a román fizetőeszköz év végéig 5,02 lej körüli euróárfolyamig fog gyengülni.

Ajánlott tartalom

A gázkereskedelemre kivetett vám veszélyezteti az uniós energiaszolidaritást

A határokon átnyúló gázkereskedelemre kivetett német illeték veszélyezteti az Európai Unió energetikai szolidaritását - jelentette ki Kadri Simson energiaügyekért felelős uniós biztos hétfőn Brüsszelben.