Romániában szigorúbb megelőző intézkedéseket hoznak a medvék nagy száma miatt

Szigorúbb megelőző intézkedéseket hoz a romániai környezetvédelmi minisztérium a barnamedvék magas száma miatt, az új miniszteri rendelettervezet jóval több nagyvad kilövésére adna engedélyt, és a védekezést is jobban elősegítenék – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Bukarestben Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

A tárcavezető a medveállomány felmérésének eredményeit ismertette: az országban 7536 és 8093 között lehet a vadon élő barnamedvék száma, átlagosan 11 egyed jut százezer négyzetkilométerre. Egyes térségekben a medvepopuláció sűrűsége jóval nagyobb az átlagnál, a nagyvad legkedveltebb élőhelye a Kárpátkanyar. Romániában évek óta nem mérték fel a medveállományt, a 2016-os cenzus 5900 és 6500 közöttire becsülte a számukat. Tánczos Barna szerint az eltérés a medvepopuláció folyamatos növekedését mutatja, amit az is alátámaszt, hogy egyre több a bejelentés a nagyvad lakott területen való jelenléte miatt, a legtöbb a két székelyföldi megyéből érkezik.

Hargita és Kovászna mellett különösen Brassó, Prahova, Arges és Bákó megyében okoz gondot a medvék jelenléte, de egyre több megyében, településen bukkannak fel – mondta. Tánczos Barna szerint a populáció növekedését a medvetámadások és vadkárok miatti bejelentések is visszaigazolják, ezek száma is egyre nő. A román kormány az elmúlt négy évben 21 millió lejt (1,6 milliárd forint) költött a gazdák kárpótlására, mára sikerült rendezni a többéves tartozást. A megelőzéssel a szaktárca ezt az anyagi terhet is csökkentené. Nem elég utólag intézkedni, szigorítani kell az ember és a vad interakciójának csökkentését szolgáló megelőző intézkedéseket – mondta Tánczos Barna. “A medve vadállat, természetes élőhelyén kell védeni, és nem a faluban vagy a kukoricásban” – fogalmazott az RMDSZ-es miniszter, hangsúlyozva, hogy az emberi élet védelme a legfontosabb.

Elmondta: május 15-én írnák alá az idei évre szóló megelőzési kvótákat tartalmazó miniszteri rendeletet, mely 400-nál több védett állat kilövését engedélyezné; tavaly ez a szám 140 volt. A kvóta megyékre való leosztása a bejelentések száma és a medvepopuláció sűrűsége alapján történik. Tánczos Barna kifejtette: ezek tudományosan megalapozott, racionális adatok, itt nincs helye a személyes véleménynek. Hozzátette, a szigorú szabályozás a többi között a trófeavadászatot is megakadályozni hivatott. Az eddigi eredményekről elmondta: érezni a jótékony hatását, hogy a helyi önkormányzatok beavatkozhatnak, ha medve garázdálkodik lakott területen. A szabályozás kétéves megléte óta 471 esetben elkergették, 66 esetben áthelyezték és 25 esetben kilőtték a vadat.

A legtöbb áthelyezés Hargita megyében, Tusnádfürdőn történt, ahol eredményes projekt is zajlik a medvék távoltartására – mondta a miniszter. A szaktárca a környezetvédelmi alapból is támogatást nyújt védekezésre, villanypásztorok felszerelésére, amire gazdák, cégek, és intézmények is pályázhatnak, ami jó megoldásnak bizonyult a nagyvad távoltartására – mondta Tánczos, elismerve, hogy nem lehet minden egyes kukoricaföldet bekeríteni az országban. Hozzáfűzte: a román kormány 2016 óta csak most kapott “pillanatképet” a romániai medveállományról. A felmérés bizonyítja, hogy a barnamedve nincs veszélyben, biztosított a fennmaradása, tehát Románia eleget tesz az uniós vállalásainak, de az egyedszám felügyeletére is szükség van.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.