Romániában több elektromos autó állt forgalomba az idén, mint az előző két évben együttvéve

Romániában az idén több elektromos autót helyeztek forgalomba, mint 2020-ban és 2021-ben együttvéve, és ez az első év, amikor e járművek száma meghaladja a tízezret – közölte kedden a Hotnews.ro hírportál egy elektromos autótöltőket telepítő cég elemzését ismertetve.

Az év első 11 hónapjában 10 140 elektromos autót helyeztek forgalomba az országban, míg tavaly valamivel több mint 6800-at, 2020-ban pedig 3130-at. Ezzel Románia villanyautó-parkja meghaladta a 23 ezret, ami a forgalomban részt vevő járművek alig négy néhány ezrelékét teszi csak ki, de a kereslet látványos megugrása egy korszakváltást jelezhet az elemzés szerint. Románában egyelőre a kis- és kompakt modellek a legnépszerűbbek: a forgalomba helyezett villanyautók több mint 35 százaléka a hazai autómárka – egyébként Kínában gyártott – első elektromos modellje, a Dacia Spring, a második 9,2 százalékos részesedéssel a Renault ZOE, a harmadik helyre pedig a Volkswagen E-UP modellje jött fel 5,5 százalékkal, leszorítva a dobogóról a jóval drágább Tesla Model 3-at. Romániában jelenleg 3400 nyilvános elektromos autótöltő áll rendelkezésre az ország 1378 településén.

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.