Romániában több mint 8 százalékkal csökkent a lakossági villamosenergia-fogyasztás

Romániában 5,7 százalékkal kevesebb villamos energia fogyott az év első kilenc hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest, ezen belül a lakossági fogyasztás 8,1 százalékkal csökkent – közölte a statisztikai intézet hétfőn.

Az ipari fogyasztók a tavalyinál 4,9 százalékkal kevesebb áramot használtak, a közvilágításra fordított energiamennyiség azonban 3,2 százalékkal nőtt. Romániában a villamosenergia-termelés is csökkent: 6,6 százalékkal volt kisebb a tavalyi év első kilenc hónapjához viszonyítva. Leginkább a vízierőművek termelése esett vissza, 25 százalékkal, a hőerőműveké pedig 1,1 százalékkal. A napenergiából származó árammennyiség 3,7 százalékkal, a szélenergiából előállított villamos energia mennyisége pedig 18 százalékkal nőtt. A villamosenergia-behozatal 14,2 százalékkal 6,4 terrawattórára míg a kivitel 9,1 százalékkal 5,1 terrawattórára emelkedett a tavalyi év azonos időszakához képest, így Románia nettó importőr maradt a villamos energia terén.

Ajánlott tartalom

A hálózatfejlesztés szükséges a zöldátálláshoz

A nap- és szélenergia volt a kiemelt témája az Energia21 márciusi ülésének. A hálózati kapacitás fejlesztése mellett energiaközösségekről, energiabiztonságról és a megtermelt zöldenergia tárolásáról is egyeztettek a kezdeményezés tagjai az MTI-nek szerdán küldött közlemény szerint.