Romániából jöhet a génmnipulált mag

Az EU márciusban hagyta jóvá a kilépési (opt-out) lehetőséget a tagállamok számára: a nemzeti kormányok hatáskörébe tolva a végső döntést, hogy ellenálljanak a génmódosított élelmiszernövények hódításának, még akkor is ha eggyes GMO-vetőmagokat időközben uniós szinten engedélyeznek. A 28 tagállam közül 19 élt a lehetőséggel.

Hol áll most Európa a GMO-fronton? Az EU legnagyobb gabonatermesztő tagállamában, Franciaországban továbbra is érvényben marad a génmódosított növények elvetésének tilalma, mert erre az Európai Bizottságnál kért engedélyt a francia kormány.

Franciaországban a törvényhozás elfogadta azt a jogszabályt, mely érvényben tartja a tilalmat, még akkor is, ha időközben az EU esetleg engedélyezné a GMO-vetőmagok termesztését.

Az unió nagy agrárállamai közé tartozó Olaszország, Magyarország és Németország szintén éltek a kibújás (opt-out) lehetőségével, hogy GMO-mentességet szavatoljanak mezőgazdaságuk számára. Lettország és Görögország már benyújtották hasonló kérelmüket.

Monsanto: engedélyezve

Az EU eddig egyetlen GMO növényfajtát engedélyezett az élelmiszerpiac ellátására, a Monsanto MON810 nevű tengeri kukoricamagját. Ezt Spanyolországban és Portugáliában állítólag bő egy évtizede termesztik már (a cég 10 éves engedélyt kapott az EU-ban). Franciaország azonban már 2008-ban betiltotta a MON810-t.

Észak-Amerikában és Ázsiában ugyanakkor nagy mennyiségben termesztik.

Az EU egyedileg bírálja el az agrármultik GMO-termékeit. A DuPont, a Pioneer és a Dow Chemical közös fejlesztése, a 1507 néven ismeretes, rovarrezisztens kukoricamag például 15 éve vár jóváhagyásra, írta a Reuters. Összesen 7 kukoricamagfajta van beterjesztve jóváhagyási kérelemmel e három cég által.

Az erre vonatkozó igényt az EB és az érintett vetőmaggyártó vállalat számára is meg kell küldenie az adott tagállam kormányának.

Az EU-ban közel 60 GMO-növényfaj lett engedélyezve, ezek azonban takarmányként használhatók csak.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.