Romlik a levegő minősége Miskolcon

A kedvezőtlen időjárás miatt romlik a levegő minősége Miskolcon, a szálló por koncentrációja túllépte a riasztási küszöbértéket a Búza téren, valamint a tájékoztatási küszöbértéket a Lavotta utcán üzemelő automatikus mérőállomásokon – tájékoztatta az önkormányzat csütörtökön az MTI-t.

Csütörtöktől a szmogriadó tájékoztatási fokozata lépett érvénybe Miskolcon – közölte Orosz Gábor, az önkormányzat szóvivője, hozzátéve: Kriza Ákos, a város polgármestere a légszennyezettség további romlását elkerülendő arra kéri a főként dízel üzemű járművek használóit, hagyják otthon autóikat, utazzanak autóbusszal, villamossal, vagy közlekedjenek gyalogosan.
Lehetőség szerint kerüljék a szénnel, illetve fával történő tüzelést, valamint a porképződéssel járó tevékenységek végzését; az avar és a kerti hulladékok égetése a kedvezőtlen levegőminőségi adatok miatt pedig tilos – hangsúlyozta a szóvivő.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Központjának tájékoztatása szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megye térségét a következő napokban több mediterrán ciklon is eléri, ezért sok lesz a felhő, csapadékra is számítani kell, de a szél többnyire mérsékelt marad. A légszennyező anyagok koncentrációja az előző napokhoz képest várhatóan stagnál, vagy bizonytalan mértékben emelkedik.
A szálló porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A por belégzése a légzőszervi betegségben szenvedők állapotát súlyosbíthatja, csökkenti a tüdő  fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szembeni ellenállóképességét. Nekik azt javasolják, hogy az elkövetkező egy-két napban – ameddig a határértéket meghaladó mértékű légszennyezés fennáll – kerüljék a szabadban való tartózkodást, illetve a szellőztetést.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.