Roncstámogatást kapnak Romániában a hibrid- és villanyautók

Kormánytámogatással ösztönzik a romániai hibrid- és villanyautó vásárlást. A román kormány jóváhagyta a roncsautó-program kiegészítését a villany- és hibridautókkal – akár hatezer eurós kedvezményt is kaphat, aki ilyet vásárolna.

Cristina Pasca Palmer környezetvédelmi tájékoztatása szerint a régi gépkocsit a roncsautó programba leadó személy egy 6500 lejes utalványhoz jut, e mellett pedig egy 20 ezer lejes utalványt és egyéb kedvezményeket is kap, vagyis az elektromos személyautóját megközelítőleg 6000 eurós kedvezménnyel vásárolhatja meg – írta a maszol.ro.

Az eddigi 6500 lejes támogatás mellett két újabb bónusz is elérhető: 750 lej abban az esetben ha az újonnan vásárolt autó széndioxid-kibocsátása kisebb a kilométerenkénti száz grammnál, e mellett 1500 lejes értékjegy is felvehető, ha a vásárló hibridautót venne. Ha tehát mindkét feltétel teljesül, az új autóra nyújtott kedvezmény közel kilencezer lej lesz. Abban az esetben, ha valaki teljes egészében villanyautót vásárolna, a leadott autóért kapott 6500 lej mellett 20 ezer lejes támogatást kaphat a villanyautókra kiírt kormányprogram segítségével. Ez esetben azonban nem feltétel egy kiöregedett jármű leadása, a 20 ezer lejes támogatás e nélkül is elérhető. A környezetvédelmi miniszter azt is bejelentette, hogy a kormány a villanyautóknak szükséges töltőállomás-rendszer kiépítését is hajlandó támogatni, a tárca ezzel kapcsolatosan az autóipar képviselőivel folytat tárgyalásokat. A kormány reméli, hogy idén körülbelül húszezer környezetszennyező járművet tudnak kivonni forgalomból.

forrás: napi.hu

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.