Rosszabbul jár, aki ezután akar napelemet telepíteni?

Hamarosan új elszámolási rendet vezetnek be az újonnan telepített napelemekre Magyarországon, a részleteket ugyanakkor még mindig nem ismerjük teljesen. A közelgő határidő miatt hatalmas a pörgés a hazai piacon.

Július 1-től a napelemekre vonatkozó korábbi, úgynevezett szaldós elszámolást a bruttó elszámolás váltja – írja a Portfólió. Noha a határidő egyre közeleg, az új rendszer részletei még mindig nem ismertek. Az már most tudható, hogy a bruttó elszámolás a szaldósnál kedvezőtlenebb lesz, éppen ezért rengetegen próbálnak meg beférni az eddigi szisztémába. A mostani elszámolási rendben a napelemekkel megtermelt és a háztartás által elhasznált energia különbözetét évente kell rendezni a szolgáltatónál. A bruttó elszámolásban ezzel szemben a hálózatból vásárolt és a napelemmel előállított, de el nem fogyasztott áram egységárát külön határozzák meg. Az biztos, hogy a hálózatba táplált, azaz nem helyben elfogyasztott energia ára csökken majd. A becslések alapján a fogyasztói árhoz képest a termelői ár legalább egyharmadával fog elmaradni, emiatt pedig jelentősen nőhet az az időtartam, amely alatt a beruházás megtérül. A pontos részletek egyelőre nem ismertek, pedig az átállást már hónapokkal ezelőtt bejelentették.

A változás jelentősen felpörgette az otthonfelújítási programot, amelyben az elérhető maximum 3 millió forintos keret napelemek telepítésére is fordítható. Egyelőre nem tudni, hogy a támogatással kivitelezett lakossági rendszerekkel kapcsolatos elszámolási változás határideje pontosan mire vonatkozik. Az egyik értelmezés szerint a programban a szaldós elszámolás a június 30-ig üzemben helyezett napelemek esetén érhető még el, a másik alapján azonban a július 1-e előtt benyújtott kérelemnek nem feltétele, hogy az időpontig megtörténjen az üzembe helyezés. A probléma több ezer családot érinthet, a háztartásoknak nem lesz mindegy, hogy melyik elszámolással működtethetik háztartási napelemüket.

Az otthonfelújítási program és az elszámolás átalakulása miatt 2021-ben jelentősen nőtt a hazai iparág leterheltsége. Ez az igyekezet ellenére is sok esetben az ügyintézés csuszásához vezet, ami akár a bruttó elszámolásba történő átcsúszással is járhat.

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

Már árulják a 10 perc alatt telepíthető erkélynapelemes rendszert.