Rövidesen meghirdetik a Zöld Beruházási Rendszer részeként az épületek energiahatékonyságát javító Klímabarát Otthon és Klímabarát Intézmény pályázatokat - erősítette meg a minisztérium az MTI-nek szerdán.

Rövidesen meghirdeti a klímavédelmi pályázatokat a minisztérium

Rövidesen meghirdetik a Zöld Beruházási Rendszer részeként az épületek energiahatékonyságát javító Klímabarát Otthon és Klímabarát Intézmény pályázatokat – erősítette meg a minisztérium az MTI-nek szerdán.

A Greenpeace aktivistái szerdán vertek sátrat a Kossuth téren a szén-dioxid kvótakereskedelemből származó 28,2 milliárd forintos bevétel azonnali, környezetvédelmi beruházások támogatására való felhasználását követelve. A rendőrség mintegy két órával a demonstráció kezdete után – a parlament rendeltetésszerű működésének akadályoztatására hivatkozva – feloszlatta környezetvédők akcióját.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) szerdai közleményében hangsúlyozza: a Zöld Beruházási Rendszer részeként megjelenő pályázatokkal mérhetően csökkenthető lesz a szén-dioxid kibocsátás. A szaktárca szén-dioxid kibocsátásokból befolyt teljes bevételt kizárólag klímavédelmi célokra költi majd.  Az új, klímavédelmi célt szolgáló pályázatok javítják az épületek energiahatékonyságát és így csökkentik az éghajlatváltozásért leginkább felelős üvegházhatású gázok kibocsátását. Az épületekhez kapcsolódó kibocsátások adják ugyanis a teljes hazai kibocsátások 30 százalékát, számítások szerint ezek energiahatékony átalakítása 2025-re mintegy évi 6 millió tonna szén-dioxid kibocsátás csökkenést eredményezhet – ismertetik.

A Zöld Beruházási Rendszer keretében meghirdetett Klímabarát Otthon és Klímabarát Intézmény beruházások közös és legfontosabb vonása, hogy jó hatásfokú, mérhető szén-dioxid kibocsátás csökkentést kell felmutatniuk. A pályázatok értékelése során e klímavédelmi cél megvalósulását műszaki számításon alapuló szén-dioxid emisszió-csökkentési monitorozás és auditálás biztosítja. A támogatási szerződésnek tartalmaznia kell az üvegházhatású gáz kibocsátás csökkentés várható és vállalt mértékét, valamint annak igazolási módját. A támogatások felhasználását a pályázatot lebonyolító szervezet teljes körű eredményességi, hatékonysági és célszerűségi elemzéssel zárja. A június 3-i kormánydöntéssel teremtődtek meg azok az eljárási, intézményi feltételek, amelyek nyomán elindulhatott a klímavédelmi pályázatok lebonyolítása – emlékeztetnek.

Az új pályázatok fogadását a KvVM Fejlesztési Igazgatóságánál létrejövő szervezeti egység koordinálja majd, a pályázatok kezelésében az épület-energetikai ügyekben gyakorlattal rendelkező Építésügyi Minőségellenőrző Intézetet (ÉMI) és az Energia Központ Kht. is közreműködik.
A megtakarított kibocsátási kvótákból befolyt, és az állami költségvetés elkülönített során nyilvántartott teljes bevétel elköltésére átlátható és hatékony módon kerül sor, azt a tárca klímavédelmet – a klímaváltozást okozó, légköri üvegházhatású szén-dioxid kibocsátások csökkentését – szolgáló célokra fordítja a Zöld Beruházási Rendszer keretében – hangsúlyozza a zöldtárca.  A Klímabarát Otthon és Klímabarát Intézmény pályázatok segítik a kilábalást is a válságból, mert ösztönzik az építőipart, munkahelyeket teremtenek mind a tervezői, mind a kivitelezői oldalon. A támogatásokkal megvalósuló építőipari beruházások szabályozottsága miatt többlet áfabevétel is várható. Az energiahatékonyságot ösztönző támogatások a lakosságot szociálisan jobb helyzetbe hozzák azzal, hogy csökkentik az energiára kiadott költségeket. A klímavédelmi mintaprojektek ösztönzik az energiatudatos épületfelújítás elterjedését, meghosszabbodik a régi épületállomány élettartama, hosszú távon pedig csökkenhet az ország energiafüggősége – áll a közleményben.

Ajánlott tartalom

Az új KRESZ-ben megjelennek az esélyegyenlőségi és a fenntarthatósági szempontok

Az új közlekedési szabályrendszer fokozottabb védelmet nyújt majd a közlekedés legvédtelenebb szereplői, így a gyalogosok és a kerékpárosok számára, valamint élhető, használható kereteket ad a közlekedés civil résztvevői, és versenyképességet növelő feltételeket biztosít a közlekedés hivatásos résztvevői számára - mondta el Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) közlekedésért felelős államtitkára a közlekedési kultúra napja programsorozat 10 éves, jubileumi megnyitóján pénteken.