Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Saját vízerőművet minden háztartásnak
Tudj meg többet: Vízenergia

Saját vízerőművet minden háztartásnak

A japán Ibasei olyan kompakt vízerőművet fejlesztett, amihez nincs szükség duzzasztógátakra meg víztározóra, igaz nem is termel annyi energiát, de segítheti a háztartások vagy közösségek ellátását.

A hajtóműre emlékeztető szerkezetet bármilyen folyóvízben el lehet helyezni, ott a víz megforgatja a turbinalapátokat, a generátor pedig 100 voltos áramot termel. A most bemutatott változat 7 km/h-s sodrásnál 250 wattot termel, a veszteségek figyelembevételével a fejlesztők öt egység alkalmazásánál számítanak 1 kilowattos teljesítményre. Háztartásokon kívül önkormányzatok is használhatják, elektromos autók töltőállomásaihoz vagy a közvilágítás ellátásához, írja az attraktor.blog.hu. A napelemekhez képest fontos előnye, hogy a folyók sodrása folyamatosan jelen van, szemben a napsütéssel. A fejlesztők 2013-ban már szeretnék piacra dobni a kompakt erőművet, az árral kapcsolatban csak annyit mondtak, hogy körülbelül annyiba kerül majd, mint egy kompakt gépkocsi.

Ajánlott tartalom

Ezzel a technológiával bárhol tölthető az elektromos autó

A jelenlegi motorizált mobilitás egyik nagy előnye, hogy benzinkutakat szinte bárhol találhatunk, de elektromos autótöltőket nem.

Nincs hozzászólás

  1. És a halakkal mi lesz?