Sajátos klímavédelmi kampányt indított az osztrák Zöldek pártja

Sajátos humorral indítottak klímavédelmi kampányt az osztrák Zöldek, a párt továbbá nyolc pontos programot dolgozott ki a klímaváltozás elleni küzdelemre.

Az erős naptól való leégés a globális felmelegedés megfelelőjeként szerepel a Zöldek közösségi médiában terjesztett plakátjain, amelyeken vezető politikusokat ábrázolnak leégve, így akarják bírálni a kormány klímapolitikáját – olvasható a Der Standard című osztrák naplap szerdán közölt írásában. A képeken Werner Faymann kancellár, Reinhold Mitterlehner alkancellár, Michael Häupl Bécs polgármestere és Josef Pühringer, felső-ausztriai tartományi kormányfő szerepel, az utóbbi két politikus azért kapott helyet a kampányban, mert a két tartományban ősszel lesznek a választások.

A Zöldek szóvívője Eva Glawischnig szerint Ausztria soha nem fordított kellő figyelmet a környezetvédelemre, és míg több európai államban a környezetet károsító anyagok kibocsátása csökken, addig Ausztriában nő. A párt szerint Ausztriának bátor és elszánt klimapolitikára lenne szüksége, ennek megoldását a megújuló energiafelhasználásban, a nap-, szél- és vízenergia alkalmazásában, és az energiafogyasztás csökkentésében látják.

Az osztrák fővárost a szociáldemokratákkal koalícióban irányító Zöldek saját sikerüknek könyvelik el, hogy az utóbbi években Bécsben olcsóbbá vált a tömegközlekedési eszközökre érvényes éves bérlet és befejeződött Bécs egyik leghíresebb sétálóutcájának, a Mariahilfer strassénak felújítása is. A Zöldek további célként tűzik ki, hogy 2035-ig 35 százalékkal csökkentsék a széndioxid kibocsátást az osztrák fővárosban. A felső-ausztriai néppárti tartományi vezetőt pedig azért bírálták, hogy egyáltalán nem foglalkozik a környezetvédelemmel.

A párt bemutatta nyolc pontból álló “klimaprogramját” is, amelyet a kancellária hivatalnak is benyújtanak majd. A célkitűzések szerint bécsi és vorarlbergi mintára a közösségi közlekedés éves bérletének árát országszerte csökkentenék, szorgalmaznák a középületek energiatakarékossági felújítását, az atomenergia helyett a zöldáram használatát, helyi termelésű zöldségek felhasználását, elősegítenék a környezetvédelmi képzést és megvalósítanák az árvizek elleni védelem kiépítését.

A Zöldek reményüket fejezték ki, hogy a párizsi klímacsúcson, decemberben közös megoldást találnak a vezetők, hogy elkerüljék a környezetvédelmi katasztrófát.

A legutóbbi felmérések szerint Felső-Ausztriában és Bécsben is növekedett a Zöldek és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) támogatottsága a legutóbbi, 2009-es választásokhoz képest, a néppárt és a szociáldemokraták szavazóbázisa mindkét tartományban csökkent.

A tartományi választásokat Felső-Ausztriában szeptember 27-én, Bécsben október 11-én tartják.

Ajánlott tartalom

Kisiklott és kigyulladt egy etanolt szállító vonat az Egyesült Államok északi részén, kitelepítést rendeltek el

Kisiklott és kigyulladt egy vasúti szerelvény közel két tucat kocsija csütörtökön hajnalban az egyesült államokbeli Minnesota államban, a baleset miatt egy kistelepülés lakóit kitelepítették.