Sandy miatt terjed a kolera Haitin

Az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet helyi idő szerint pénteken a karib-tengeri ország fővárosában, Port-au-Prince-ben közölte, hogy a hét első napjaiban Haitin a korábbinál több kolera fertőzést észleltek.

A megbetegedések száma elsősorban a fővárosban növekedett – jelentette be a nemzetközi szervezet, ami a kolera elleni öt egészségügyi központot működtet az ország fővárosában. Tengelyig érő vízben menekítik Port-au-Prince lakosait Haitin. Sandy kettes erejű hurrikánként múlt héten érte el a karibi térséget, Haitibe 160 kilométeres óránkénti sebességgel érkezett. A hét első napjaiban Port-au-Prince-ben naponta átlagosan mintegy 450-500 új fertőzést észleltek. Egészségügyi szakértők a megbetegedések számának növekedését összefüggésbe hozták a Sandy hurrikán okozta rendkívül heves esőzéssel. Az elmúlt években ugyanis bebizonyosodott, hogy a hatalmas mennyiségű csapadék hozzájárul a kolera terjedéséhez, mivel Haitin nincs megfelelő csatorna-, illetve szemétszállító rendszer. A kolera a 2010-es pusztító erejű földrengés után ütötte fel a fejét a karibi országban. Azóta a vírus több mint 600 ezer embert betegített meg, a halálos áldozatok száma pedig meghaladta a 7500-at. Az elsőként a Karib-tenger térségét sújtó Sandy – amit később hurrikánból poszttrópusi ciklonná minősítették – közvetlenül ugyan nem csapott le Haitira, a hurrikánt kísérő rendkívül heves eső azonban a fővárost, valamint az ország déli részét napokon keresztül nem kímélte.

Ez az oka annak, hogy hivatalos közlés szerint a Sandy egyedül Haitin legalább 54 halálos áldozatot követelt, többet, mint bármelyik más térségbeli országban. A vihar az ország déli részén a termés 70 százalékát elpusztította, és hatalmas pusztítást végzett az állatállományban is. Az országban a földrengés óta 400 ezer ember még mindig sátrakban él. A Sandy hurrikán október 29-én érte el az Egyesült Államok keleti partját, és hatalmas pusztítást hozott magával. Sandy minden idők második legerősebb amerikai hurrikánja lehet, egyedül a Katrina volt pusztítóbb nála, ami 2005-ben romba döntötte New Orleans városát. Az amerikai New York és New Jersey államban pénteken – négy nappal a Sandy szupervihar elvonulás után – még mindig 3 millió fogyasztó várt az áramszolgáltatás helyreállítására, az üzemanyaghiány miatt konfliktusok is kialakultak a benzinkutaknál várakozók között. Az egyik legsúlyosabb helyzet a New Yorkhoz tartozó Staten Islanden alakult ki, ahol áramszüneta benzinhiány mellett élelmiszerhiány is sújtja. Az ellátási zavarok súlyos politikai nyomást gyakorolnak a vihar sújtotta térség polgármestereire, kormányzóira és magára Barack Obama elnökre is, akinek kedden fognak szavazni a teljesítményéről.

Ajánlott tartalom

Az EU betiltja az erdőírtáshoz és erdőpusztuláshoz hozzájáruló termékek piaci forgalmazását

Jogszabállyal akadályozná meg az Európai Parlament és az uniós tagállamokat tömörítő Európai Tanács az erdőírtáshoz és az erdőpusztuláshoz hozzájáruló termékek piaci forgalmazását - közölte az Európai Bizottság kedden.