Sandy miatt terjed a kolera Haitin

Az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet helyi idő szerint pénteken a karib-tengeri ország fővárosában, Port-au-Prince-ben közölte, hogy a hét első napjaiban Haitin a korábbinál több kolera fertőzést észleltek.

A megbetegedések száma elsősorban a fővárosban növekedett – jelentette be a nemzetközi szervezet, ami a kolera elleni öt egészségügyi központot működtet az ország fővárosában. Tengelyig érő vízben menekítik Port-au-Prince lakosait Haitin. Sandy kettes erejű hurrikánként múlt héten érte el a karibi térséget, Haitibe 160 kilométeres óránkénti sebességgel érkezett. A hét első napjaiban Port-au-Prince-ben naponta átlagosan mintegy 450-500 új fertőzést észleltek. Egészségügyi szakértők a megbetegedések számának növekedését összefüggésbe hozták a Sandy hurrikán okozta rendkívül heves esőzéssel. Az elmúlt években ugyanis bebizonyosodott, hogy a hatalmas mennyiségű csapadék hozzájárul a kolera terjedéséhez, mivel Haitin nincs megfelelő csatorna-, illetve szemétszállító rendszer. A kolera a 2010-es pusztító erejű földrengés után ütötte fel a fejét a karibi országban. Azóta a vírus több mint 600 ezer embert betegített meg, a halálos áldozatok száma pedig meghaladta a 7500-at. Az elsőként a Karib-tenger térségét sújtó Sandy – amit később hurrikánból poszttrópusi ciklonná minősítették – közvetlenül ugyan nem csapott le Haitira, a hurrikánt kísérő rendkívül heves eső azonban a fővárost, valamint az ország déli részét napokon keresztül nem kímélte.

Ez az oka annak, hogy hivatalos közlés szerint a Sandy egyedül Haitin legalább 54 halálos áldozatot követelt, többet, mint bármelyik más térségbeli országban. A vihar az ország déli részén a termés 70 százalékát elpusztította, és hatalmas pusztítást végzett az állatállományban is. Az országban a földrengés óta 400 ezer ember még mindig sátrakban él. A Sandy hurrikán október 29-én érte el az Egyesült Államok keleti partját, és hatalmas pusztítást hozott magával. Sandy minden idők második legerősebb amerikai hurrikánja lehet, egyedül a Katrina volt pusztítóbb nála, ami 2005-ben romba döntötte New Orleans városát. Az amerikai New York és New Jersey államban pénteken – négy nappal a Sandy szupervihar elvonulás után – még mindig 3 millió fogyasztó várt az áramszolgáltatás helyreállítására, az üzemanyaghiány miatt konfliktusok is kialakultak a benzinkutaknál várakozók között. Az egyik legsúlyosabb helyzet a New Yorkhoz tartozó Staten Islanden alakult ki, ahol áramszüneta benzinhiány mellett élelmiszerhiány is sújtja. Az ellátási zavarok súlyos politikai nyomást gyakorolnak a vihar sújtotta térség polgármestereire, kormányzóira és magára Barack Obama elnökre is, akinek kedden fognak szavazni a teljesítményéről.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.