Sasok, hollók pusztultak el Borsodban

Parlagi sasok és hollók pusztultak el mérgezés miatt az Aggteleki Nemzeti Park területén, Gesztely község határában hétfőn – tájékoztatta az MTI-t Lontai László természetvédelmi őr kedden.

Civilek találták meg egy mezőgazdasági területen a négy holló tetemét, valamint a két, még élő fiatal parlagi sast, ám ezek az ellátásuk közben elpusztultak – mondta a természetvédelmi őr. Lontai László szerint valaki, vagy valakik a területen valamilyen csaliba mérget helyeztek, ezt két kóbor kutya megette, az állatok a helyszínen elpusztultak. A kutyák teteméből táplálkoztak a hollók – szintén kimúltak -, és a hollókból ettek a sasok. A ragadozó madarak még éltek, amikor rájuk találtak, de az ellenszer  már nem hatott. A két parlagi sas egy fészekből származott, a nyáron gyűrűzték meg őket. A parlagi sas fokozottan védett, természetvédelmi értéke egymillió forint. A holló is védett madár, természetvédelmi értéke 50 ezer forint. Lontai László azt is elmondta: az elmúlt évtizedekben Magyarország tette a legtöbbet a parlagi sas védelme érdekében, ennek köszönhetően a korábban néhány tíz párra tehető állomány 150 párra nőtt.

Ajánlott tartalom

ITM-államtitkár: több ezer tonna szemetet gyűjtöttek össze a TeSzedd! akció önkéntesei

A kilencedik alkalommal megrendezett TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióban idén is több ezer tonna hulladéktól szabadították meg környezetüket az önkéntesek a múlt héten - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kedden.