Scott déli-sarki expedíciójának relikviái kalapács alatt

Sítalpakat, fényképeket, tudományos felszereléseket és Robert Falcon Scott kapitány déli-sarki expedíciójának más relikviáit kínálja árverésen a Christie’s aukciósház.

A hétfőn bemutatott tételek korábban a balul végződött expedíció egyik tagjának, Charles Seymour Wrightnak a birtokában voltak. Ő volt az, aki 1912 novemberében megtalálta a kapitány jégbefagyott holttestét őrző sátrat, nyolc hónappal azután, hogy Scottot már halottnak hitték.
Robert Falcon Scott a sarkvidéki expedíciók hőskorának ikonja. 1910-ben Angliából kelt útra a Déli-sark felé, amelyet 1912 januárjában – egy hónappal a norvég Roald Amundsen után – ért el.
Scott négy társával együtt tűnt el, útban az expedíció bázisa felé.
A szerdai londoni árverésen felvonultatott tárgyakat Wright unokája bocsátja árverésre.

Ajánlott tartalom

Magyar találmány a világ első szennyvíz újrahasznosításából készült tisztítószere

Egy magyar mérnökcsapat rájött, hogy nemcsak biogáz nyerhető ki a szennyvízből, hanem ecetsav is, amelyre a háztartási tisztítószerek nagy része épül, a felfedezésből késztermék lett. Erről a magyar találmányról beszélgetett Áder János korábbi államfő Taxner György vízépítő és szennyvíztisztítási szakmérnökkel a Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett legújabb adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.