Siessen, ha támogatással telepítene napelemeket – 3 millió forintra pályázhat

December 31-ig még elérhető az otthonfelújítási támogatás, amelyet akár napelemekre is költhet.

0 forintos rezsiszámla, napelemes rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Napjainkra egyre több háztartás számára válik fontossá az energiahatékonyság, amely nem pusztán a pénztárcának lehet kedvező, hanem a bolygóra nehezedő nyomást is enyhítheti. Az otthonok esetében az energiahatékonyság növelésének alapvetően két irányvonala van: az energia, közelebbről a villamos energia forrásának átalakítása, illetve a ház vagy lakás energia-, pontosabban hőveszteségének mérséklése. Ha még precízebben akarunk fogalmazni, egy háztartás számára az alternatív energián alapuló erőművek, például a napelemek helyi alkalmazása, valamint a jó hőszigetelés a legfontosabb, ha energiahatékonyságról van szó. Ezek segítségével az otthon lakói rengeteg pénzt spórolhatnak, és még a kibocsátásukat is csökkenthetik. A bizonyítható megtérülés dacára sokaknak mégis problémás, hogy egy ilyen típusú beruházás komoly költségekkel jár. Szerencsére ma már több olyan program is elérhető, amely segítséget jelent ezen a téren. Ezek közül a legismertebb az otthonfelújítási támogatás, amelyet jelen állás szerint 2022. december 31-éig lehet kérni.

Érdemes kiemelni, hogy ebben csakis olyan szülők vehetnek részt, akik legalább egy, 25 év alatti gyermeket nevelnek. A csomagban számos kül- és beltéri munkálatot támogatnak, így a napelemes és a hőszigetelési projekteket is. A program lényege, hogy az igénylő előbb elvégezteti a kívánt beruházást, majd számlákkal igazolja azt a támogatás kérelmezése során – az önköltség finanszírozásához egy úgynevezett otthonfelújítási kölcsönt is létrehoztak.

A pályázaton saját beszerzésű anyagok, valamint önállóan megvalósított beruházások nem számolhatóak el. A számlák benyújtását követően, sikeres pályázat esetén legfeljebb 3 millió forint kapható vissza az anyagköltség és a munkadíj után fele-fele arányban. Amennyiben a két részösszeg eltér, az elbíráláskor az alacsonyabbat veszik alapul. Tavaly a program óriási sikert aratott, valóságos felújítási hullám alakult ki Magyarországon. Noha a csomag hatásai mára enyhültek, még így is rengetegen vannak, akik az otthonfelújítási támogatás keretében javítják otthonuk állapotát.

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.