Sikeres a hullámokat szélenergiává alakító erőmű

Az eddigiektől eltérő elven működő erőmű független mindentől, tehát a széltől, naptól függetlenül, éjjel-nappal termeli a megújuló energiát.

Napelem rendszerrel vehetjük fel a harcot az elszálló villanyárakkal szemben. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Az ausztrál Wave Swell Energy alternatív tengeri energiatermelő platformjának próbaüzeme sikeresen zárult. Az UniWave 200 nevű újító konstrukció egy lefelé nyitott betonüreg, amelyben a tenger hullámainak emelkedése nyomán emelkedik és süllyed a víz – az üregben változó légnyomás pedig az üreg tetején elhelyezett turbinán keresztül egyenlítődik ki. Egyszerűbben fogalmazva: egy olyan szélerőmű, amely a hullámok keltette légmozgás energiáját termeli ki. A Wave Swell Energy elmondása szerint a technikájuk sikerének kulcsa, hogy csak egy irányban termelnek áramot. Hatékonyabb megoldások is léteznek, azonban az ausztrál cég megoldása sokkal egyszerűbb, olcsóbb és megbízhatóbb. A mozgó alkatrészeket nem éri a tengeri sós víz, mert mind a tengerszint felett vannak, emiatt a tengeri élővilágra is teljesen veszélytelenek. Az Uniwave-et egy úszó platformra építették, ami a tetszés szerint egy adott partszakaszhoz vontatható, de hajózásra sincs szükség, mivel a rendszer akár a partfalba vagy hullámtörőbe is fixen beépíthető. Elmondható, hogy univerzális megoldások sokaságával rendelkezik az Uniwave.

A 200 kilowattos erőmű próbaüzemét az Ausztráliát és Tasmaniát elválasztó, hírhedten durva hullámjárású Bass-szorosban végezték. A 12 hónapos üzemidő alatt éjjel-nappal folyamatosan táplált energiát a hálózatba. A platform túlszárnyalta az építők elvárásait, és az év végéig tovább üzemel, miközben tömeggyártását előkészítik. Mint mondták, az erőmű 40 kilowattot termelt az átlagos hullámviszonyok között, mindössze 24 órába telt egy 1 megawattos rendszer megtervezése nagy vonalakban. Tehát rendkívül gyors a tervezés is. A kereskedelmi üzemre méretezett erőműveket a felhasználás helyéhez szabják. A technikát hasznosító cégekkel jelenleg is tárgyalnak, írta az index.hu.

Egy újabb mérföldkőhöz érkezett ezúttal ismét a megújuló energia szektora. Látva a tesztüzemmód alatt elért számokat azt kell mondani, hogy ez egy kiválóan hasznosítható megoldás. A válságok okozta hiányok miatt és a kialakult energiafüggőségtől, ezekkel az újításokkal mindig egy picit távolabb és távolabb kerülünk. A legszebb vízió az, ha teljesen zöldenergiára tudnánk váltani rövid időn belül és a környezetszennyezést is ezzel vissza lehetne szorítani nagymértékben. Mind az emberiség, mind az élővilág számára ez lenne a legfontosabb.

 

 

Kép: Wave Swell Energy/ARENA

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.