Sikeres a „Magyarország legszebb konyhakertje” program

Tavaly elültettük egy magot, amiből mára egy szép életerős program teljesedett ki – foglalta össze az alulról jövő kezdeményezést Kovács Szilvia ötletgazda, Karcag alpolgármestere a „Magyarország legszebb konyhakertje” program évértékelőjén. A települési méretből két éve országossá kiterjesztett kertművelő versenyben idén 60 település 939 kertje vett részt.

Ismét befejeződik egy mezőgazdasági év, és mi levonjuk a következtetést, mérleget készítünk: honnan indultunk és meddig jutottunk. Nagyszerű eredmény, hogy az ország érdeklődését ráirányítottuk a kertművelő mozgalomra, és jó úton haladunk afelé, hogy a ház körüli kerteket megműveljék és ne legyenek hasznosítatlan, elhanyagolt porták – emelte ki Fazekas Sándor köszöntőjében. A miniszter felhívta a figyelmet: az otthon, lehetőleg vegyszermentesen termesztett egészséges élelmiszer ajándék a családnak, sőt a konyhakert kis odafigyeléssel hasznot is hozhat, mert az önellátáson túl akár piacra is termelhetünk.

A kertművelés több annál, mint saját termény előállítás: egyrészt öngondoskodás, másrészt azt mutatja, hogy igényesek vagyunk a környezetünkre, a szép kert önmagában is gyönyörködtető. Ezért legyen követendő példa a nemes vetélkedés, a konyhakertek versenye, ami megmutatja, hogy nem csak az az udvar a háznál, ahol a dísznövények dominálnak.

A miniszter saját konyhakertjében is számot adott a gazdálkodásról: a természet kihívásai miatt a borsó, krumpli nem a legjobban sikerült, de egy olyan 12 négyzetméteres kert, mint a karcagi mintakert, képes egy négyfős családot ellátni paradicsommal, paprikával, hagymával.  Hozzátette: bár az időjárás a kertművelőket néha kihívások elé állította, közbeszólt aszály, árvíz, remélhetőleg jövőre kegyesebb lesz hozzánk, ezért jó alaposan készítsük elő a jövő évi veteményezést.

Kovács Szilvia ötletgazda az évértékelőn összegezte az elért eredményeket. A „Magyarország legszebb konyhakertje” program 2013-ban a Vidékfejlesztési Minisztérium kiemelt mintaprojektje lett, 66 település írt alá szándéknyilatkozatot az együttműködésre, amiből 60 település 939 kertje vett részt a programban. Az országos versenyre 35 település nevezett 69 kerttel. A programot balkon (erkélyen kialakított), mini kert (50 négyzetméterig), normál kert (50 négyzetméter felett) zártkert 1. (zöldséges) valamint zártkert 2. (gyümölcsös) kategóriában hirdették meg. A legtöbb versenyző a normál és a zártkert 1 zöldséges kategóriában indult.

A programban a résztvevő települések száma szerint Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Fejér, és Bács-Kiskun megye volt a legaktívabb, a Tiszántúlon és a Dunántúlon ugyanannyi kert versengett. A legfiatalabb kertművelő egy 4 éves bagi gyermek, a legidősebb a 95 éves karcagi Márkus Imre.

A kertművelés erősíti az összetartozást és közösséget épít. Erre kitűnő példa, hogy nem csak magánszemélyek, hanem kertbarát körök is neveztek a versenyre, sőt Bagon a Szederinda Kertbarát Kör külön a konyhakert program helyi koordinálására alakult. A program szemléletformáló hatását bizonyítja, hogy már iskolai és óvodai csoportok is jelentkeztek – mondta az ötletgazda.

A programhoz korábban Karcag határon túli testvérvárosai is csatlakoztak: a felvidéki Szepsi, az erdélyi Székelykeresztúr, a délvidéki Bácskossuthfalva és a szerbiai Temerin, a közelmúltban pedig a lengyel testvérváros, Krosno Odrzanskie írt alá szándéknyilatkozatot az együttműködésre.

Ajánlott tartalom

Magyarországi természethangokat tartalmazó album jelent meg

Az idén 30 éves WWF Magyarország és az Első Pesti Egyetemi Rádió együttműködésének köszönhetően megjelent az első, hazai természethangokat tartalmazó album.