A megkövetelt 53 százalékos hányad helyett átlagosan 84 százalékos újrahasznosítási arányt ért el az általa közvetített csomagolóanyagok esetében az Öko-Kord Országos Nonprofit Kft. csomagolást koordináló szervezet 2008-ban - közölte a társaság.

Sikeres évet zárt az Öko-Kord 2008-ban

A megkövetelt 53 százalékos hányad helyett átlagosan 84 százalékos újrahasznosítási arányt ért el az általa közvetített csomagolóanyagok esetében az Öko-Kord Országos Nonprofit Kft. csomagolást koordináló szervezet 2008-ban – közölte a társaság.

Az Öko-Kord tavaly több mint 9.300 tonna csomagolási hulladékból közel 8.000 tonna újrahasznosítását tette lehetővé azáltal, hogy a visszagyűjtött anyagokat feldolgozó cégekhez közvetítette – áll a szervezet közleményében.

A nonprofit társaság minden csomagolási típus esetében túlteljesítette az előírt hasznosítási követelményeket, a legkiemelkedőbb arányokat papír, műanyag, társított (legalább két anyagból álló) és fém csomagolási kategóriákban érték el.

A közleményben kitérnek arra is, hogy idén is folytatják a 2008-ban megkezdett országos rendezvénysorozatot, amelynek keretében helyi iparkamarákkal együttműködve tartanak ingyenes szakszemináriumokat termékdíj témakörben. A konzultációval egybekötött előadások célja a termékdíj fizetésre kötelezett vállalkozások tájékoztatása a bevallás menetéről, a kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettségről, a várható ellenőrzések jogszabályi rendjéről, valamint a hulladékhasznosítást koordináló szervezetek tevékenységéről.

Az Öko-Kord Országos Nonprofit Kft.-t 2007 végén hozták létre magyarországi magánszemélyek, importőr és gyártó cégek. A koordináló szervezet a csomagolóanyagot kibocsátó vállalatok környezetvédelmi irányelvekben megfogalmazott és jogszabályban rögzített visszagyűjtési kötelezettségét biztosítja, csomagolási hulladék-kezelő cégek bevonásával.

Ajánlott tartalom

Magyar megoldás segíthetne Afrika vízellátásán

Van példa, van megoldás, van technológia, most már csak a pénzt kellene előteremteni arra, hogy a következő negyed évszázadban Afrika legnagyobb részén a szennyvízkezelés problémája megoldódjon - jelentette ki Áder János Balin, a tizedik Víz Világfórum egyik szekcióülésén elmondott beszédében.