Sikeres volt az Auchan megtévesztő akciója

Több hírportál is átvette az Auchan sajtóközleményét, amely szerint akkor sem pusztítanak el természeti értéket, ha a dunakeszi tőzegláp nem kerül védettség alá.

Sarkadi Márton és Kriska György közleménye:

Üdvözöljük az Auchan vállalását, hogy nem építkezik a miniszteri vizsgálat lezárulta előtt – igaz ugyan, hogy ezt egyébként sem tehetné szabálysértés nélkül, hiszen nincsen építési engedélye. A vállalat tehát mindössze az illegális tevékenységtől való tartózkodásra tett ígéretet.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy megtévesztő a cég sajtótájékoztatójában közreadott állítás, amely szerint beépítési tervük nem érinti a láp területét, hiszen a tervezett épületek a láp egy részén és a láp fennmaradását biztosító védőzónán helyezkednének el.

A Jövő Nemzedékek Ombudsmanjának hivatala szerint a dunakeszi önkormányzat alkotmánysértő módon vonta belterületbe a láp területét.

A tervekben szerepel a Dunakeszi szennyvíz-levezető csatornájának, az ún. Óceán-ároknak az elterelése, amelynek új nyomvonala a láp legértékesebb részét szelné ketté. Az új nyomvonal kiépítése és az Óceán-árok szennyezett vize rövid idő alatt teljesen tönkretenné a láp és a környező horgásztavak élővilágát. Hamis az az állítás, hogy a természetvédelmi hatóság írta volna elő az Auchan számára az Óceán-árok elterelését. Éppen ellenkezőleg, a természetvédelmi hatóság első- és másodfokon is elutasította azt.

Hamis az Auchan állítása, amely szerint senki nem támadta meg a területek védettségét megszüntető határozatokat. Április 21-ére tűzte ki a Pest Megyei Bíróság az első tárgyalást, amint erre az Auchan is hivatkozik a sajtóanyaga utolsó szakaszában.

A láp értékeit az elmúlt években több illegális beavatkozás degradálta. Az Auchan elérését szolgáló út szabálytalanul épült, elbontását bírósági határozat írta elő, amire csak azért nem került sor, mert a civil szervezetek belátták, hogy a természeti értékeket nem lehetne rekonstruálni. A láp ökológiai egyensúlya ezt követő területcsökkenést nem bír el. További részeinek beépítése a láp teljes pusztulását vonná magával, ezért érdektelen, hogy a vállalat 20, vagy 53%-át hagyja-e meg zöldterületnek.

Az Auchan sajtótájékoztatója idején a helyszínül szolgáló szálloda előtt az Élőlánc Magyarországért aktivistái tartottak alternatív sajtótájékoztatót. A rendőrség felszólította a sajtótájékoztatót tartó három aktivistát, hogy logóval ellátott zöld mellényüket vegyék le, transzparenseiket tegyék el. Miután az aktivisták a kérésnek vita nélkül eleget tettek, a rendőrség gyülekezési joggal való visszaélés miatt eljárást kezdeményezett ellenük.

További információ: www.tozegto.freeweb.hu

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.