Sikeres volt az autómentes vasárnap Észak-Olaszországban

Észak-Olaszország 170 településén tartottak kötelező autómentes napot vasárnap.

Torinóban, Milánóban, Firenzében és más városokban milliók hagyták otthon autójukat a hét utolsó napján. Akik 10 és 18 óra között volán mögé ültek, azokat meg is bírságolhatták: Milánóban például 219 esetben róttak ki büntetést a hatóságok.
Az akcióban részt vevő 170 település polgármesterei az autópályák és az észak-olasz nagyvárosok körüli elkerülő utak díjainak emelését követelték Silvio Berlusconi kormányától. A befolyó összeget a tömegközlekedés fejlesztésére, valamint a levegőszennyezés elleni intézkedések finanszírozására fordítanák.

Torinóban és Milánóban a finompor-koncentráció a közelmúltban napokon át meghaladta az Európai Unió által előírt 50 mikrogramm/köbméteres határértéket. A finompor a határérték fölött már nem csak a szív- és érrendszeri vagy légzési megbetegedésben szenvedőkre jelent fokozott egészségi kockázatot.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.