Sikeresen átszelte a Csendes-óceánt a napelemes repülő

Átszelte a Csendes-óceánt, és helyi idő szerint péntek reggel megérkezett Hawaiira a Solar Impulse 2 napelemes repülőgép, amely leszállás nélkül tette meg több mint nyolcezer kilométeres útját a japán Nagojából az amerikai szigetekre.

Föld körüli útján a napelemes repülőgép a Honolulutól 30 kilométerre nyugatra fekvő Kalaeloa repülőtéren landolt. André Borschberg ezzel megdöntötte a leszállás nélküli leghosszabb szóló utazás rekordját. Az előzőt a néhai Steve Fossett amerikai milliomos kalandor tartotta, aki 2006-ban szuperkönnyű sugárhajtású gépével leszállás és üzemanyag-feltöltés nélkül, 76 óra alatt repülte körül a Földet.

A repülőgép – a 62 éves Borschberggel a pilótafülkében – hétfőn indult útnak Japánból, hogy egy hónapi kényszerpihenő után folytassa útját Hawaiira. A 120 órás út közben a pilóta húszperces szüneteket tartott, ez idő alatt jógázott és meditált. Ez volt a világ körüli út legveszélyesebb és legnehezebb szakasza.

A napelemes gép márciusban indult Abu-Dzabiból, és Omán, India, Mianmar, Kína, valamint Japán érintésével érkezett meg Hawaiira. Következő állomása Phoenix lesz, ám az indulás időpontját egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.