Sikeresen vizsgáznak a Mini E-k

A Siemens és a BMW a múlt nyárvégén 40 darab elektromos BMW Mini E-t adtak át az „Együtt Münchenért” tesztprojekt keretében kipróbálásra önkéntes privát tesztpilótáknak és flotta-üzemeltetőknek.

Az üzembe helyezés óta a járművek több mint 300.000 km-t tettek meg a bajor főváros útjain írja az autopro.hu. Többszöri körkérdés alapján most hozták nyilvánosságra az elmúlt tíz hónap tapasztalatait. Ezek megerősítik a Mini E alkalmasságát a mindennapi üzemre, és vezetését élvezetesnek minősítik. A privát tesztelők 87 százaléka a Mini E átlagos hatósugarát (127 km) elegendőnek ítélte a mindennapos használat szempontjából. Hasonló túlnyomó többségük (88 százalék) az otthoni vagy a munkahelyi töltést kellemesebbnek találta, mint nyilvános „áramkút” használatát. A Mini E környezetbarát, emissziómentes üzeme 79  százalékuk számára az e-autó egyik fontos vonzereje, míg 59 százalékuk azt szeretné, hogy e-autókat kizárólag megújuló energiaforrásból származó árammal lehessen tölteni. A kísérletben 10 darabos flottával résztvevő Bajor Vöröskereszt a járóbeteg-gondozás keretében napi „fuvarjai” 82 százalékát tudta Mini E-kkel lebonyolítani. A projekt soron következő súlyponti lépése az, hogy a Siemens és a BMW egyenáramú gyorstöltő rendszert fejlesztenek ki. Ehhez a BMW 1-es sorozat Coupé modelljére épülő ActiveE járművet és a Siemens egyenáramú töltőoszlopát használják majd. A két partner azt reméli, hogy az e-járművek gyorstöltési idejét 30 perc környékére tudják leszorítani, és ezt az időt általános normává tenni.

Ajánlott tartalom

A hibrid autók eladása továbbra is emelkedést mutat

Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.