Sikeresen vizsgáznak a Mini E-k

A Siemens és a BMW a múlt nyárvégén 40 darab elektromos BMW Mini E-t adtak át az „Együtt Münchenért” tesztprojekt keretében kipróbálásra önkéntes privát tesztpilótáknak és flotta-üzemeltetőknek.

Az üzembe helyezés óta a járművek több mint 300.000 km-t tettek meg a bajor főváros útjain írja az autopro.hu. Többszöri körkérdés alapján most hozták nyilvánosságra az elmúlt tíz hónap tapasztalatait. Ezek megerősítik a Mini E alkalmasságát a mindennapi üzemre, és vezetését élvezetesnek minősítik. A privát tesztelők 87 százaléka a Mini E átlagos hatósugarát (127 km) elegendőnek ítélte a mindennapos használat szempontjából. Hasonló túlnyomó többségük (88 százalék) az otthoni vagy a munkahelyi töltést kellemesebbnek találta, mint nyilvános „áramkút” használatát. A Mini E környezetbarát, emissziómentes üzeme 79  százalékuk számára az e-autó egyik fontos vonzereje, míg 59 százalékuk azt szeretné, hogy e-autókat kizárólag megújuló energiaforrásból származó árammal lehessen tölteni. A kísérletben 10 darabos flottával résztvevő Bajor Vöröskereszt a járóbeteg-gondozás keretében napi „fuvarjai” 82 százalékát tudta Mini E-kkel lebonyolítani. A projekt soron következő súlyponti lépése az, hogy a Siemens és a BMW egyenáramú gyorstöltő rendszert fejlesztenek ki. Ehhez a BMW 1-es sorozat Coupé modelljére épülő ActiveE járművet és a Siemens egyenáramú töltőoszlopát használják majd. A két partner azt reméli, hogy az e-járművek gyorstöltési idejét 30 perc környékére tudják leszorítani, és ezt az időt általános normává tenni.

Ajánlott tartalom

Elektromos buszt állítottak tesztüzembe Veszprémben

Ahogy az ország több városában, úgy Veszprémben is lecserélik a korábbi autóbuszokat jövő tavaszig energiatakarékos és klímabarát járművekre - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára sajtótájékoztatón kedden Veszprémben, ahol elektromos buszt állítottak tesztüzembe október végéig.