Sikernek kell lennie a koppenhágai klímacsúcsnak Merkel és Sarkozy szerint

Sikerrel kell végződnie a káros éghajlatváltozás elleni következő nemzetközi lépésekről egyeztetni hivatott nemzetközi csúcstalálkozónak decemberben – hangoztatta Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök csütörtök este Brüsszelben.

Az Európai Unió két meghatározó országának vezetője a tagországok állam- és kormányfői találkozója előtt külön megbeszélést folytatott a koppenhágai klímaértekezletről.
Bejelentették, hogy mindketten részt vesznek a konferencián, amelyre a házigazda dán kormány számos állam- és kormányfőt meghívott.
Brüsszeli külön megbeszélésüket követően nyilatkozva Angela Merkel és Nicolas Sarkozy hangoztatta, hogy a decemberi találkozón számszerű eredményeket és kötelező nemzetközi vállalásokat kell kidolgozni az éghajlatváltozás elleni sikeres fellépés érdekében.
Merkel úgy vélekedett, hogy a jövő év első felében a megállapodás konkrét szövegének is meg kell születnie.
Elismerte ugyanakkor, hogy Koppenhágában elsősorban politikai jellegű kompromisszum létrejöttére számít.
A nyilatkozatban kitértek arra, hogy az utóbbi időben csökkenni látszik az ambíció a decemberi siker érdekében.
Mások mellett Barack Obama amerikai elnök már értésre adta: támogatja Lars Loekke Rasmussen dán miniszterelnök javaslatát, hogy a koppenhágai konferencián politikai döntés szülessen a kiotói egyezményt felváltó megállapodásról, és a végleges, jogilag kötelező egyezményt a későbbieken hozzák tető alá.
Jelen volt a csütörtöki találkozón Rasmussen is, aki köszönetet mondott a német és a francia vezetőnek, hogy minden rendelkezésükre álló diplomáciai eszközzel igyekeznek nyomást gyakorolni a többi nemzetközi szereplőre.
Sarkozy hangoztatta azt is, hogy az uniós tagországok között egyöntetű az eltökéltség

Ajánlott tartalom

Romániai tengeri szélfarmok és úszó napelemparkok építésében vállal szerepet az Egyesült Arab Emírségek állami energiavállalata

Romániai tengeri szélfarmok, illetve úszó napelemparkok építéséről állapodott meg hétfőn a romániai vízierőműveket működtető, piacvezető Hidroelectrica és az Egyesült Arab Emírségek állami tulajdonú megújulóenergia-vállalata, a Masdar - tudatta a román állami vállalat.