Sikernek kell lennie a koppenhágai klímacsúcsnak Merkel és Sarkozy szerint

Sikerrel kell végződnie a káros éghajlatváltozás elleni következő nemzetközi lépésekről egyeztetni hivatott nemzetközi csúcstalálkozónak decemberben – hangoztatta Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök csütörtök este Brüsszelben.

Az Európai Unió két meghatározó országának vezetője a tagországok állam- és kormányfői találkozója előtt külön megbeszélést folytatott a koppenhágai klímaértekezletről.
Bejelentették, hogy mindketten részt vesznek a konferencián, amelyre a házigazda dán kormány számos állam- és kormányfőt meghívott.
Brüsszeli külön megbeszélésüket követően nyilatkozva Angela Merkel és Nicolas Sarkozy hangoztatta, hogy a decemberi találkozón számszerű eredményeket és kötelező nemzetközi vállalásokat kell kidolgozni az éghajlatváltozás elleni sikeres fellépés érdekében.
Merkel úgy vélekedett, hogy a jövő év első felében a megállapodás konkrét szövegének is meg kell születnie.
Elismerte ugyanakkor, hogy Koppenhágában elsősorban politikai jellegű kompromisszum létrejöttére számít.
A nyilatkozatban kitértek arra, hogy az utóbbi időben csökkenni látszik az ambíció a decemberi siker érdekében.
Mások mellett Barack Obama amerikai elnök már értésre adta: támogatja Lars Loekke Rasmussen dán miniszterelnök javaslatát, hogy a koppenhágai konferencián politikai döntés szülessen a kiotói egyezményt felváltó megállapodásról, és a végleges, jogilag kötelező egyezményt a későbbieken hozzák tető alá.
Jelen volt a csütörtöki találkozón Rasmussen is, aki köszönetet mondott a német és a francia vezetőnek, hogy minden rendelkezésükre álló diplomáciai eszközzel igyekeznek nyomást gyakorolni a többi nemzetközi szereplőre.
Sarkozy hangoztatta azt is, hogy az uniós tagországok között egyöntetű az eltökéltség

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.