Skócia borzasztó időjárása kedvez a megújulóknak

„Van egy hihetetlenül jó erőforrásunk itt Skóciában, ami nem más, mint a borzasztó időjárásunk” – mondta Niall Stuart, a Scottish Renewables vezérigazgatója.

Az energetikai szakértő szerint Skócia megérett arra, hogy 100 százalékban megújulókkal biztosítsa az ország energiaigényét. Az ország 2015 végén már 7723 megawattnyi megújulóenergetikai összkapacitással rendelkezett. A legnagyobb ütemben fejlődő iparág a szélenergia volt az elmúlt évek során. Ez az időjárásfüggő energiateremelési technika különösen hatékony Skóciában, kiváltképp, ha tengerparti szélerőművekről van szó.

Az időjárásfüggő energiatermelés negatív hatással is lehet az ellátásbiztonságra, azért az egyes termelési technológiák egymást kiegészítve működnek. Nem a napelemes energiatermelés a leghatékonyabb, ugyanis Skóciában a napsütéses órák száma relatíve alacsony. Főleg a nyári időszakban termelnek a fotovoltaikus egységek az átlag felett, viszont az őszi és téli (kevésbé napsütéses) hónapokban csak nagyon alacsony részét teszik ki a teljes energiatermelésnek. 2016 elejére skócia megújulóenergetikai összkapacitása elérte a 7723 megawattot, ebből 5587 megawattnyi kapacitás kizárólag szélenergia.

Niall Stuart, a Scottish Renewables vezérigazgatója elmondta, hogy fő céljuk, hogy teljesen szénenergia függetlenné tegyék a skót energiaipart. 2016. augusztus 7-én kizárólag megújuló energiaforrások felhasználásával biztosították az ország áramellátását. A skót szakember elmondása szerint ez alátámasztja azt, hogy 2020-ra az ország nem csak időszakosan, hanem állandó jelleggel- és kizárólag megújulók felhasználásával termeljen elektromos energiát. A sors iróniája, hogy ugyanazon a napon, amikor a megújulók 100 százalékban fedezték Skócia energiaigényét, egy 17000 tonnás olajtornyot kis híján kidöntött az erős szél. Ez is azt mutatja, hogy az erőteljes széljárás lehet az alapja és a jövője az ország energetikaiparának. A szintén időjárásfüggő szélenergia felhasználása egyre elterjedtebb, azonban a túltermelés kockázata is fennáll, emellett akad más kérdéskör is, amihez alkalmazkodni kell. Az energiatárolás egy érzékeny pontja a megújuló energiaforrásokat kihasználó energiatermelésnek.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Hogyan teheted te is energiahatékonyabbá az otthonod?

Két nagyon erős érv is áll az energiahatékony otthon mellett. Az egyik a környezetvédelem, a másik a költséghatékonyság. Az energiapazarlás nem csak bolygónkat károsítja, de a saját pénztárcánkat sem kíméli. Így akár egy városi lakásban, akár családi házban élünk, akár most építjük ki a gépészetünket, akár egy kész helyzet előtt állva mérjük fel a lehetőségeinket, mindenképpen érdemes tennünk a hatékony energiafelhasználásért.