Soha nem tapasztalt meleg Jakutföldön

Soha nem tapasztalt meleget mértek szerdán az oroszországi Jakutföldön, ahol mindössze mínusz tíz Celsius-fokot mutatott a hőmérő.

Jurij Gyihtyarenko meteorológus közlése szerint nyolvan évvel ezelőtt mértek hasonlóan enyhének számító időt Jakutföldön, ahol a mínusz 40 fok körüli fagyok számítanak normálisnak. “Egy hatalmas anticiklon miatt viselkedik az időjárás ilyen furcsán Jakutföldön, de ebben nincs semmi különös. Néhány nap múlva minden a régi lesz” – ígérte a meteorológus. Jurij Szkacskov geofizikus elmondta, hogy az utóbbi években Jakutföldön változik a klíma. A hetvenes-nyolcvanas években sűrű köd uralta a vidéket, a hőmérséklet mínusz 54-55 fok körül alakult. Hozzátette, hogy a széndioxid-kibocsájtás miatti üvegházhatás nem véglegesen bizonyított, ezért nem lehet pontosan megállapítani, hogy a globális felmelegedés megállításához elegendő lenne-e a szénmonoxid kibocsájtást csökkenteni. Miközben az északi vidékeken szokatlanul meleg van, Oroszország déli részén rendkívüli hidegekre számítanak a szakemberek. Sztavropolban a közeli napokban mínusz 27 Celsius-fokig is süllyedhet a hőmérséklet, Volgográd megyében mínusz 30 fokos fagyok is lehetnek.

Ajánlott tartalom

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegességet érjen el, a gépjárművek teljes kibocsátásmentessége irányában kitűzött cél dicséretes, de az uniónak biztosítania kell, hogy ez ne kerüljön túl sokba polgárainak, és ne menjen ipari szuverenitásának rovására - hívta fel a figyelmet hétfőn közzétett jelentésében az Európai Számvevőszék.