Soha nem volt még ilyen meleg januárban

A január rekordokat döntött idén, soha nem volt még ennyire magas a világon az átlaghőmérséklet ebben a hónapban. Az adatok a NASA Goddard Institute for Space Studiestól származnak.

A világ átlagos hőmérséklete januárban 1,13 Celsius fokkal volt az 1951-1980 közötti átlagértéknek. Az előző rekordot a 2007-es év tartja, akkor 0,95 fokkal volt magasabb a januári átlaghőmérséklet.

A meleghez a globális felmelegedésen túl idén az El Ninónak is köze van. Az El Nino egy nagyon bonyolult jelenség, amely 3-7 évente alakul ki. Különböző az intenzitása, az idei év El Ninója az egyik legerősebb hosszú idő óta.

Nagyon sok következménye lehet az El Ninónak, szárazságok, szélviharok, hurrikánok, heves esőzések mind összefüggésbe hozhatók a jelenséggel. Az idei erős El Nino csúcsa januárra tehető.

Ugyanakkor az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal igazgatója arra figyelmeztet, hogy akármennyire is erős az El Nino, önmagában nem lehetne felelős a rekordért. Hosszú évek trendjébe illeszkedik az, hogy az idei január ennyire meleg volt, illetve ide tartozik az is, hogy amióta mérések léteznek, 2015 volt a legmelegebb év a Földön.

Az adatokból világosan látszik, hogy az északi féltekének melegedése okozta a rekordot. Minél északabbra megyünk, annál nagyobb az eltérés az átlaghoz képest. Az Északi sarkon kétszer olyan gyors a felmelegedés, mint a világ többi részén.

Ajánlott tartalom

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn, az országos program első napján a Fejér vármegyei Válon.