Sok cég jutott kedvezőbb energiaárakhoz

A kormány a leginkább érintett szektorok vállalkozásainak villamos energia szerződéseiben magasan rögzített árakat szorította kezelhetőbb szintre az áramárplafon tavaly nyári bevezetésével. Júliustól decemberig több mint ötezer cég jutott így a korábbiaknál sokkal olcsóbban áramhoz a feldolgozóipar, szálláshely-szolgáltatás és raktározás ágazatokban. Az állam szeptembertől a tényleges felhasználási adatok alapján havonta térítette meg az energiakereskedők bevételkiesését. A február elejével összesített teljes költségvetési ráfordítás mintegy 36 milliárd forintot tesz ki – összegezte szerdai közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A vállalkozások a háború és szankciók okozta súlyos energiapiaci bizonytalanságok miatt 2022-ben kiugró árszinten voltak kénytelenek bebiztosítani ellátásukat a tavalyi évre. Működőképességüket ezzel megőrizték ugyan, de drasztikusan megnövekedett energiaköltségeik megnehezítették versenyhelyzetüket. A kormány a főtevékenységként feldolgozóiparral, szálláshely-szolgáltatással vagy raktározással (szállítást kiegészítő tevékenységgel) foglalkozó gazdasági társaságok vagy egyéni vállalkozók áramvásárlási szerződésében rögzített árat csökkentette le 2023 második félévére. A jogszabályi beavatkozás nyomán a kedvezményezettek július elsejétől megawattóránként legfeljebb nettó 200 eurós áramárról kaptak számlát.

A minisztérium arról tájékoztatott, hogy a kormány az elfogyasztott mennyiségek után, kéthavi követéssel térítette meg 18 energiakereskedő kieső bevételeit. A decemberi felhasználások után február elején fizették ki az utolsóként esedékes összegeket. A teljes hat hónapos időszakra előzetesen mintegy 40 milliárd forint támogatási igényt becsültek a szakemberek. A tényadatok nagyságrendileg igazolták ezt a várakozást, az áramárplafon teljes költsége végül 36 milliárd forint alatt alakult. A magyar családok a rezsicsökkentésnek köszönhetően Európában a legolcsóbban jutnak áramhoz és gázhoz. Az Energiaügyi Minisztérium számos intézkedéssel javította a hazai vállalkozások versenyképességét, energiahelyzetét is. Idén januártól a villamos energia rendszerhasználati díjak átlagosan 23 százalékos csökkentése mérsékli több tízezer ipari közepes és nagyfogyasztó rezsiterheit. A cégek a kedvezőbb nemzetközi környezetben és kereskedelmi szerződésük függvényében akár még nagyobb mértékű áresést is tapasztalhattak idei áramszámláikban – hívta fel a figyelmet az EM.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.